Miből készül a mesterséges bors, kávé vanilia kakaó és csokoládé?

Fűszerbehozatal akadályai meglehetős nehéz probléma elé állitották a füszerkereskedőket és a háziasszonyokat. Eddig ugyanis a füszerek tulnyomo részét külföldről hozták be Magyarországra, pedig nálunk is igen sok elsőrendű füszernövény terem.

Nem is szólva a paprikáról, amely a legtöbb C-vitamint tartalmazza, bőven terem nálunk a borsfű is, amely izben és illatban legjobban megközeliti a borsot, anélkül, hogy káros hatással volna a gyomorra. De felhasználható még a régi magyar konyha hires füszerei közül a tárkony, a vasfű, a majoránna, a borókabogyó, a fenyőmag, a köménymag, mustármag, kakukkfű, májusfa és a kapor is az ételek izesitésére.

A vegyipar is számos uj készitménnyel gyarapitotta a magyar füszerkincset. A vanilia például
szintetikus vaniliával, a mesterséges vanilinnal pótolható amelynek ize hasonlit a természetes vaniliához, Madagaszkár leghiresebb termékéhez, csakhogy sokkal kiadósabb s illata is sokszorosan felülmulja a természetes növény illatát. Emellett egy kilo egyszázalákos vanilint tartalmazó vaniliacukor egy kilo eredeti vaniliának felel meg.

Van már mesterséges fahér és mesterséges szegfübors is. Három- négy százalék mesterséges fahéj- aldehid és négy százalék eugenol pörkölt és megörölt keksszel, ostyával vagy szentjánoskenyérliszttel s egy kevés valódi fahéjolajjal keverve tökéletes fahéjpótlót ad.

A mesterséges borspótló viszont erős paprikából, kakukkfüből, majorannából és őrölt mustármagból álló keverék, melyben erősitőül némi valódi bors is van.

Kávé, kakaó és tea helyett is megfelelő kitünő uj készitmények vannak már forgalomban. A tölgy – és bükkmagból, gesztenyéből, szegesborsból és csillagfürtmagból gyártott készitmények tápláló hatása rendszerint megfelel a valódi kávénak, azzal a különbséggel, hogy a szemeskávé alkaloidái hiányoznak belőle. A kávépótló viszont izre, zamatra, hatásra megegyezik az eredeti kávéval, anélkül, hogy szemeskávé volna benne. Ugyanez vonatkozik a teapotlókra is. Szederlevélből, hársfavirágból vagy borsosmenta levélből készülnek, szinük tökéletesen utánozza az eredeti teaforrázatokat és hatásuk is némileg hasonlit a teára.

Kakaó és csokoládépótlékot pörkölt mogyoróból, szójababból és szentjánoskenyérlisztből készitenek tejporral, cukorral és némi eredeti kakaóval.

Valószinü, hogy ezek az uj kitünő pótszerek még akkor is versenytársai lesznek az eredeti füszeranyagoknak, amikor már régen elmulnak majd a behozatali nehézségek és a különböző korlátozások.