Elfogták az óbudai rablógyilkossági kisérlet tetteseit

Az áldozat unokája volt az értelmi szerző!

A mult hét elején rablógyilkossági kisérlet történt Óbudán, a Szőlőkert– utca 35. számu házban. Itt lakott Rohr Ferencné, egy kőmüvesmester felesége. A déli órákban egy alacsony, zömök termetü fiatalember tért be Rohr Ferencnéhez és a fia után érdeklődött. Rohrné megadta fia cimét, majd kikisérte az ismeretlen fiatalembert, aki az ajtóban hirtelen rátámadt az idő asszonyra, fejbeverte, leteperte a földre, kezét összekötözte, nyakába hurkot vetett, száját pedig egy kendővel betömte.

A támadó ugylátszik előbb meg akarta fojtani az idő asszonyt, majd később letett szándékáról, mert hirtelen összeszedte a szekrényben található ékszereket, aranypénzeket, aranyórákat és a tekintélyes zsákmánnyal megszökött.

A nyomozás elején a gyanú mindjárt az áldozat unokájára, Rohr Lajos elzüllött kifutóra terelődött, aki már többször volt büntetve és nemrég a kalocsai fogházban töltötte büntetését, de mostanában kiszabadult. Ez a Rohr Lajos alvilági alakokkal állott összeköttetésben és tudták róla, hogy mindenre elszánt, ezért feltételezhető, hogy a rablógyilkossági kisérlet hátterében is ő áll. A rendőrség gyanuját növelte az a körülmény is, hogy a rablás után Rohr Lajos nyomtalanul eltünt.

Mint kiderült, alvilági barátai kézről- kézre adva bujtatták a rendőrség elől. Vasárnap azután mégis kézre került. Az egyik fürdő előtt felismerte egy rendőr és elfogta. Beszállitották a főkapitányságra, ahol eleinte semmit sem akart tudni a rablásról, de annyit elárult, hogy Martin Antal nevü barátját a rablás napján elküldötte a nagyanyjához azzal, hogy hozza el ottlevő ruháit. Lehetséges – mondotta Rohr- hogy Martin az alkalmat felhasználva  kirabolta az idős asszonyt.

Rohr Lajos ezután elmondotta, hogy hol lehet Martint megtalálni és ennek alapján a detektivek a délutáni órákban kézrekeritették Martin Antalt is egy józsefvárosi lakásban. Kiderült, hogy a rendőrség feltevése helyes volt, mert a két elzüllött fiatalember közösen tervezte Rohr Ferencné kirablását, a tippet Rohr Lajos adta Martinnak, aki azután végrehajtotta a vakmerő büncselekményt.

A két fiatalembert kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték. Rohr Ferencné állapota még most, egy héttel a merénylet elkövetése után is válságos. Holnap délelőtt Martin Antalt kiviszik a kórházba és szembesítik a kirabolt öregasszonnyal.