Antal István nemzetvédelmi miniszter a szentistváni gondolatról beszélt Apatinban

Apatin, május 25.
Nagy ünnepség keretében avatták fel pünkösd vasárnap Apatin országzászlóját. Az ünnepi beszédet Antal István nemzetvédelmi propagandaminiszter tartotta. Előljáróban megemlékezett arról, hogy ez a nemzet egy évezreden át élő bástyafokként védelmezte Európát. Száz esztendő óta a legtöbb európai válság, amely vérbe és pusztulásba döntötte a nyugateurópai népeket, itt kezdődött a balkáni térségben.

Nemcsak magyar, de európai, sőt világérdek az, hogy a kárpáti szorosok északi és keleti peremén, valamint itt, a kitárt kapuként nyitott déli végeken, a turáni magyarság csorbítatlan és tiszta faji energiái álljanak őrt a jövőben is az európai civilizáció és a keresztény kultúra e végső demarkációs vonalánál.

Ezután a szentistváni gondolatról beszélt, amely a legteljesebb és egyben a legvalószerűbb kapcsolat a magyarság európai hivatása és a magyar nép faji elvének csorbitatlan kifejtése között. Hosszan fejtegette a szentistváni államiság lényegét s rámutatott arra, hogy a szentistváni államiság jelenti az állampolgárok egyenlő jogait az élethez, a kenyérhez és a boldoguláshoz, jelenti a magyar állam külső függetlenségét és a magyar nemzet belső szabadságát. De jelenti a nem magyarajku testvéreink jogait, nyelvük, kulturájuk, gazdasági életük és szociális biztonságuk teljes birtokállományát. Jelent mindenek felett egy egységes és csorbitatlan magyar államot.