A páncélvonatok harca 2.

A könnyű páncélvonat

Minden páncélvonatnál van kisebb csoport, amelynek tagjai kizárólag vasútműszaki figyelést végeznek. Ha valami akadály elé kerül a páncélvonat: ők hárítják azt el. Munkájukat - mint már említettük, - golyószórós járőrök fedezik. A páncélvonat híradó-része az összeköttetést biztosítja. A páncélvonatokon kívüliekkel rádió, a páncélvonaton belül távbeszélő az összeköttetés eszköze. Motorvontatta, löveggel felszerelt páncélozott vasúti kocsi a könnyű-páncélvonat; a többi fajta páncélozott kocsi összessége alkotja a nehéz-páncélvonatot.

A könnyű-páncélvonat rendszerint a nehéz-páncélvonat előtt, esetleg mögötte fut. Előremozgása terepszakaszról-terepszakaszra történik, ott lesállásba megy, aztán tovább megy előre. Mint ahogy minden páncélozott vasúti kocsinak van előtte vagy mögötte egy-egy nem-páncélozott vasútikocsija: úgy az önállóan futó motoros páncélozott kocsinak is. Ez arra a célra szolgál, hogy aknagyanús helyeken ezt lökjék a kocsik maguk előtt a pálya kipróbálására.

Ha a könnyű páncélvonat ilyen helyre ér: az előfutó, nem-páncélozott kocsijával az előbb mondottak szerint derítteti fel a pálya állapotát. Ha a könnyű-páncélvonat a nehéz-páncélvonat mögött halad: akkor rendszerint az a feladata, hogy a visszatérésre a pályát biztosítsa.

A páncélvonat - a tulajdonképpeni nehéz-páncélvonat - két páncélozott vasúti kocsiból, egy páncélozott gőzmozdonyból, egy nem-páncélozott elő- és egy ugyancsak nem-páncélozott utófutó kocsiból áll. A mozdony a két páncélozott kocsi között halad, így jobban védett. Az előfutókocsi rendszerint nyitott teherkocsi, az utófutókocsi a motorkerékpárt, esetleg a hajtányt is szállítja.

Hogyan történik a harci kifutás?

A páncélvonat-század vonatrésze - mely az anyagi szolgálatot végzi, - az utolsó jó-rejtőzésre is alkalmas állomáson visszamarad. A páncélvonat maga elé küldi a könnyűpáncélvonatot alkotó motoros lövegkocsit, aztán éjtszaka valami jó-rejtőzést nyujtó helyre megy előre, ahonnan faladatát hamarosan eléri. Innen hajnalban előretör, miután a vasútvonal állapotát részére a repülő már felderítette. Terepszakaszról-terepszakaszra nyomul előre, megáll és úgy figyel. Ha szükséges, ehhez ki is szállnak a páncélvonat katonái. Ha felderítette céljait: gyorsan odarohan és csapásszerűen nyitja meg a tüzét. Visszavonuló ellenséggel szemben - amíg az fel nem találja magát - meg is állhat a páncélvonat a tüzeléshez.

A lövegtűzzel tönkretett ellenséges páncélvonatot óvatosan megközelítik és alapos átkutatás után valamelyik kitérőhöz vontatják. Ha a páncélvonat az ellenséges páncélvonat elől menekülni kénytelen: maga mögé aknákat, talpfákat dobál le, végszükségben pedig rálöki az ütközőre a volt előfutó-kocsiját, hogy kisiklassa a másikat.