Aknakeresők munkában

A tenger-akna harcászati jelentőségét - bár maga a veszedelmes fegyver több mint száz éves, - csak a most folyó háborúban ismerték fel teljesen. A németek ugyan már az 1914-es mérkőzésben is gyakran döntő sikerrel alkalmazták az aknát, de nem voltak az aknaharcra ennyire felkészülve, mint ma. Most gyorsjáratú hajók százai dolgoznak aknákkal s tevékenységük sokoldalú, mert nemcsak az a feladatuk, hogy ellenséges aknamezőket megszüntessenek vagy úszó aknákat ártalmatlanokká tegyenek, hanem az is, hogy szükség esetén támadó vállalkozásokat hajtsanak végre. Vagy nem volt-e bravuros támadó művelet, amikor egy német aknarakóhajóraj egy viharos éjtszakán körülfogta Kronstadt kikötőjét és kijáratát olyan alaposan lezárta háromszoros aknazárral, hogy az oroszok még ma sem tudtak a kelepcéből kifutni?

Az aknakereső-hajókon a német tengereszet legkiválóbb embereiből összeállított legénység teljesít szolgálatot. Ezek a vakmerő férfiak artistaügyességgel dolgoznak egymás kezére. Minden fogásuk jól betanult és százszor gyakorolt mozdulat. Másként hogy boldogulnának éjjel, viharos tengeren, amikor legfeljebb egy-egy sípszóval vezénylik őket? Mert leginkább éjjel működnek, kivált kikötők közelében; nappal a parti ágyúk és az őrjáratot teljesítő partmenti repülőgépek megzavarnák őket. Apró csónakokon közelítik meg céljukat, minden csónakban ott gubbaszt mellettük az ezerszeres halál egy többtonnás akna formájában. Munkaközben elég egy apró üvegcsőnek az eltörése, a következő pillanatban már robban az akna szörnyeteg.

Az aknakereső-hajónak mindent kell tudnia. Ha nem pusztít aknamezőt, vagy nem létesít aknazárt, felderítő útra indul, vagy - mint a norvég vizeken is - hajókat kísér. Norvégiában ők biztosítják a partmenti forgalmat, ők védik a flottatámaszpontokat, mindezt különleges támadó fegyverzet nélkül. Az aknakeresők csak légelhárító ágyúkkal és legfeljebb kiskaliberű ágyúkkal vannak felfegyverezve. Erősségük a gyorsaságuk. Gyakran rekordidőben kell bizonyos helyet elérniök vagy bizonyos helyről eltűnniük. Akárhányszor tengeralattjáró-vadászatra küldik őket. Le-fel száguldanak egy bizonyos körzetben és szemmel tartják a tengert. Ha tengeralattjáró bukkanik fel a vidéken, gondolkodás nélkül nekirontanak és vízibombáikkal megtámadják.

Nehéz és veszedelmes szolgálat, a Halál állandó közelségében. A német tengerészek azonban tudomást sem vesznek a komor legényről; lelkesedéssel, a biztos győzelembe vetett hittel teljesítik kötelességüket a haza iránt.