Két vegyész leleplezése a „vitamindus” készítményekről

Az utóbbi időben gombamódra szaporodtak el az élelmiszerüzletekben az ugynevezett „vitamindus” készítmények. Ezekről tett most közzé igen érdekes beszámolót a Népegészségügy-ben Vastagh Gábor és Szeghő Ferenc, a M. Kir. Közegészségügyi Intézet két tudós vegyésze s beszámolójukban leplezetlen őszinteséggel és tárgyilagos pontossággal állapítják meg, mi az igazság az ugynevezett vitamindus készítmények körül?

Rámutatnak, hogy a közönség érdeklődését és igyekezetét, hogy a saját, vagy a gyermekek táplálkozását ésszerűbbé tegye, valamint a mai megnehezült élelmiszer beszerzési viszonyokat használja ki ujabban sok vállalkozás, amely a különböző vitamindus cukorkák, vitamindus élelmiszerek stb. formájával igyekszik – sok esetben jóhiszeműen- ezt az áramlatot a maga javára kihasználni.

A legtöbb esetben azonban vitaminellátás szempontjából értéktelen, vagy legalább is hiányos értékű készítményekről van szó.

A két vegyész hangoztatja, hogy beszámolója nem vonatkozik a gyógyszerkülönlegességként bejelentett és ellenőrzött készítményekre, sem pedig egyes mezőgazdasági cikknek minősülő preparátumokra, amelyek valóban magas C- vitamin tartalmukkal tűnnek ki.

Ellenben a sok hangzatos nevű készítmény közt igen sok az értéktelen áru. Az egyik ilyen készítményt például így reklámozzák: „Alkoholmentes, vitamindus almalé, tartalmazza a friss gyümölcs összes vitaminjait.”

A valóságban a mintegy 350 köbcentiméteres űrtartalmu üvegben lévő folyadék összesen csak 0.5 milligramm C- vitamint tartalmazott. Miután a napi C- vitamin szükséglet 50 milligramm, az uj készítmény vitaminellátás szempontjából természetesen szóba sem jöhet.

Egy másik készítmény hangzatos reklámja ezt hirdette: „Szénsavas üdítő ital: tartalmazza egy citrom (narancs) összes vitaminjait.” Az üvegben azonban vegyileg mindössze csak néhány század milligramm C – vitamin volt kimutatható, ami a teljes C – vitamin mentességgel azonos!

Hirdettek vitaminos cukorkát is, amely darabonként nagymennyiségű A provitamint, B vitamint és C – vitamint tartalmaz. Valójában csak a feltüntetett mennyiség fele volt fellelhető a cukorkákban.

Ennél is meglepőbb eredményre vezetett a „vitamindus sajt” vegyi vizsgálata, amely a valóságban semmivel sem mutatott ki több vitamint, mint amennyi bármely más közönséges sajtban van!

De nemcsak vitamindus étel és ital, vitamindus fogkrém is van már, legalább is- papíron. Mert a C – vitaminos fogkrémben egy milligramm vitamint sem lehetett felfedezni.

A vitaminos bőrápoló krém vegyi vizsgálata pedig éppen azt mutatta ki, hogy a krémben a hasznos A –vitamin helyett D- vitamin van, ami egyenesen káros hatással van a bőrre.

A két tudós vegyész kutatásai következtetéseképpen azt javasolja most, hogy külföldi mintára rendeletben szabályozzák nálunk is a vitaminos készítmények gyártását és ellenőrzését.