Hét albizottságban dolgozik a Magyar Gazdaságtájékoztató Bizottság

Néhány héttel ezelőtt félhivatalos közleményből szerzett a közvélemény tudomást arról, hogy a pénzügyminiszter kezdeményezésére az egyes minisztériumok államtitkárainak, valamint a Nemzeti Bank, a Statisztikai Hivatal és a gazdasági csúcsszervezetek vezetőinek részvételével megalakult a Magyar Gazdaságtájékoztató Bizottság.

Az új szervet az az elgondolás hívta életre, hogy az említett tényezőket valamiféle munkaközösségbe kell összefogni, amely munkaközösség azután a hasonló külföldi szervezetek magyar partnere lehessen. Ez az eredeti elgondolás azután akként módosult, hogy meg kell alkotni a magyar gazdasági élet konzultációs szervét, amelyet a kormány adott esetben, fontos kérdések megvitatásánál, a közös álláspont kialakítására igénybe vehet.

A Magyar Gazdaságtájékoztató Bizottság,
amelynek elnöke, mint ismeretes, Kállay Tibor lett, időközben megkezdte munkáját. Az elvégzendő különböző feladatokat külön albizottságok vállalták magukra, mégpedig a következők:
Bizonyos klíringkérdések: elnök Fabinyi Tihamér, előadó: Knob Sándor
Árstabilizáció: elnök Fabinyi Tihamér, előadó Surányi-Unger Tivadar
Átmenetgazdaság: elnök: Czettler Jenő, előadó Varga István
Pénzügyi kérdések: elnök: Czettler Jenő, előadó Judik József
Dunai forgalmi problémák: elnök Gyulay Tibor
Timföld- és aluminiumgyártás: elnök Haggenmacher Henrik
A tengeriszárnak rostanyagként való felhasználása: elnök Khuen-Héderváry Károly gróf

Az albizottságok tevékenysége igen serényen folyik,
sőt már ott tart, hogy egyes konkrét kérdéseket a Gazdaságtájékoztató Bizottság május 23-án tartandó plenáris ülése elé terjeszthet, ahol ezek a kérdések együttes megvitatásra kerülnek.