Dnyepropetrovszki gépkocsivezető harca a mezőőrrel a patakban és revolver halála a kukoricásban

Vasárnap a főkapitányságon kétnapos nyomozás után megállapították a gróf Károlyi- uradalom kukoricásában megtalált agyonlőtt ismeretlen férfi kilétét.

Pénteken délben történt, hogy Závorszky József 44 éves mezőőr a megyei lóversenypálya közelében a kukoricásban füstöt látott felszállni. Közelebb ment s látta, hogy egy szőke, szlávos arcu, 30 év körüli, magas ember kukoricát süt. Megkérdezte a különös embertől mit keres a kukoricásában, az németül válaszolt, olyasmit mondott, hogy ő másodmagával van. A mezőőr körülnézett a kukoricasütő ember társa után, de nem látta a másik embert. Valószínű, hogy csak ijesztgeni akarta a mezőőrt. A mezőőr elő akarta állítani a kukoricás hívatlan vendégét, de az fejbevágta a mezőőrt és futásnak eredt. A közeli Szilaj- pataknál egy hatalmas lendülettel a vízbe vetette magát a menekülő. Itt a mezőőr utána ugrott és nyakánál elkapta.

Kivonszolta a partra. Itt a mezőőr sörétes puskáját felkapta a viaskodó ember és eltörte azt a térdén. Dulakodás közben ismét visszaestek a Szilaj- patakba és derékig érő vízben tízperces élet- halál harc következett.

A mezőőrnek nehéz ellenféllel kellett viaskodni, de végül is megmenekült a hatalmas erejű ember elől. Rendőrért szaladt és az ujpesti rendőrségről tíz rendőr érkezett kutyával és ötven már rendőr. Závroszky mezőőr elmondta, hogy a szökevény oroszul szidta őt verekedés közben. Erre indult meg azután a hajsza a Szilaj- patak mentén a gyanus férfi után. Emlékezett Závorszky, hogy reggel egyik mezőőr társa az egyik bokorból két cipőtalpat látott megvillanni, belenézett a bokorba és ott egy férfi aludt és dühösen mordult rá, hogy ő Németországból jött munkáról, ne zavarják.

A rendőrök a jószimatu rendőrkutyákkal átkutatták a patakmenti bokrokat, s az egyik bokorból kiugrott a keresett ember.

Félix Nándor 47 éves mezőőr lövéseket adott le utána s ekkor egy golyó eltalálta a menekülőt, aki véresen esett össze. Mentőket hívtak, hogy kórházba szállítsák, de segíteni már nem tudtak rajta, a mentőkocsiban meghalt. A halott ember ingén fehér pajzsban a következő betűs jelzés volt:”Ost” A jelzés alapján megindult a nyomozás. Megállapították, hogy ezt a jelzést
a megszállott Oroszország területén lévő ukránok kapják, akik németországi munkára mennek.

Vasárnap reggel a kukoricás közelében megtaláltak egy hátizsákot, amelyben iratok voltak. Ez a hátizsák a Szilaj- patak mellett lelőtt emberé volt. Eszerint Hrumjancev Iván, 30 éves, dnyepropetrovszki gépkocsivezető a halott. Az iratokat áttették a pestvidéki ügyészségre.