Muráti Lilivel az idei divat őszi és téli bemutatóján

Az ujságirónak sok mindenhez kell értenie, azt azonban nem kívánhatják tőle, hogy a női divat szakértője legyen. Felfedeztük az egyik divatbemutatón Muráti Lilit, aki a pesti színpad hírességei közül elismerten a legkitűnőbben öltözködik s megkértük, hogy legyen segítségünkre. Muráti Lilin egyszerű fekete ruha volt, fehér díszítéssel, mint megtudtuk Vogue legujabb számában látta ennek a ruhának modelljét.

De nem Muráti remek ruhájáról kell beszámolót írni, hanem a divatrevüről, amelyen
136 különböző ruhát, bundát mutattak be.

Az első hatalmas tapsot egy bordó trikó sportruha kapta zöld pulóverrel. Ugyanolyan színű zöld harisnyát viselt a ruhához a maneken. Sikere volt egy fekete délelőtti szövetruhának bársonnyal kombinálva. Általában a szalónok előszeretettel alkalmazták a bársonydíszítést,
sőt számos bársonyruhát is felvonultattak. A kosztümök legtöbbje fekete színű anyagból készült, prémdíszítéssel.

Muráti felhívta figyelmünket egy ezüstrókával díszített fekete délutáni köpenyre és szürke brossé bársonyruhára, egy fekete délutáni ruhára, széles tresszel, egy vörösrókával díszített zöld köpenyre, amely alatt a maneken barna angol kosztümöt hordott, egy fehérrel díszített fekete moire délutáni ruhára, egy ezüstlamé vacsorázó kosztümre maroken bluzzal, egy gyöngyhímzéses, páncélkék estélyi ruhára, egy ezüsttel átszőtt levendulakék csipke estélyi ruhára.

Muráti Lili azután összegezte a látottakat:
- A legujabb női divat: szűk szoknyarész a csípőn raftolással, a csípőrész kihangsulyozásával.
Ugy látom, hogy a szalónok csak óvatosan merik az ily divatot propagálni, nyilván azért, mert sokan a pesti hölgyek közül ragaszkodnak a meglevő, évek óta uralkodó divathoz, amely tagadhatatlanul sok tekintetben előnyös. Nem járhat azonban nézeteim szerint mindenki kislányosan. Az uj divat végül is győzni fog.


A kalapokról is elmondta véleményét Muráti Lili. Általában nem tetszettek neki a kalapok, ötletteleneknek tartotta azokat, különösen azért, mert nem egyszer elrontották a kabátnak vagy a bundának hatását. Felhivta a figyelmünket arra, hogy sok ruhát díszítenek fémhímzéssel.

A bemutató vége felé „eladóöltönyökben” jött ki két maneken. Hölgyek, ha légoltalmi pincébe mennek le, ajánlatos ilyen ruhát előre beszerezni! Könnyen vehető fel, jól öltöztet és jól melegít.

Az egyik bemutatott riadóöltöny sötétkék egybeszabott overállszerű ruha volt, kapucnival és piros kabáttal, a másik ugyancsak egybeszabott kék kockás overál szürkekabáttal és kapucnival. A kabátkán nagy praktikus zsebek vannak, hogy a divathölgy a riadókor a legszükségesebb toilett cikkeket is magával vigye.

Ezek után nagy kelendőséget kívánunk az összes bemutatott divatcsodáknak, kivéve mégis a riadóöltönyöknek. Ezekre remélhetőleg nem lesz szükség.