Montgomery szombaton meginditotta offenziváját Tripolitániában

Berlin, január 17.
A Nemzetközi Tájékoztat Iroda jelenti az északafrikai helyzetről:
A brit 8. hadsereg uj támadó műveleteinek előkészitéséül a legutóbbi napokban nagyobb tüzérségi erőket vitt tüzelőállásba, ezek a hét kezdete óta belőtték magukat. A támadásra az 1., 7. és 10. páncélos dandáron kivül még három teljes létszámra kiegészített brit gyaloghadosztályt, valamint a 4. indiai és a 2. ujzélandi gyaloghadosztályt is készenlétbe helyezte. Ez utóbbihoz csatolták a görög és gaulleista kötelékek megmaradt részeit.

A január 16-ára tervezett támadás bevezetéseként az angolok pénteken tüzérségi előkészités nélkül erős páncélos és gyalogsági egységekkel a déli szárnyon meglepetésszerűen próbálták megdönetni a német-olasz biztositó erőket, hogy ily módon bevezessék az átkaroló mozdulatot. A megrohanásterve azonban többszőr megismételt támadásaik ellenére teljesen meghiusult. Bár Mongomery a délutáni órákban tüzérséggel is beavatkozott a harcba, a sötétség beálltakor páncélosokban szenvedett nagy veszteségei miatt kénytelen volt a további támadásokat abbahagyni. Az angolok a mintegy 150 támadó páncélosból 35-öt elvesztettek. Egyéb hadianyagban is a déli szakaszon igen jelentékeny veszteségeket szenvedtek.

A német-olasz páncélos hadsereg többi arconalán a harccselekmények heves tüzérségi párharcra szoritkoztak. A dolgok mostani állása mellett előrelátható, hogy  a Buerai-állás mély védelmi rendszere ellent hetek óta előkészitett nagy támadás a brit 8. hadsereg főparancsnoka számára még némi meglepetéseket fog hozni.

Heves homokviharok ellenére a tengely légi erejének erős kötelékei támogatták a sikeres elháritó harcokat a brit tüzérség hatásos lefogásával és az ujonnan odahozott páncélos erők elleni sikeres zuhanóbombázó-támadásokkal. A brit 8. hadsereg mögötti területen 18 brit harckocsi maradt mozgásra képtelen állapotban. Az angol légi erőnek az arcvonal közelében lévő repülőterei elleni támadásban 14 repülőgépet a földön szétromboltunk s még néhányat megrongáltunk.

Szombaton délelőtt az angolok megindították offenzívájukat és egész tüzérségük szokatlanul heves pergőtüzet inditott a német-olasz páncélos hadserege állásai ellen.

 A széles arcvonalon erős páncélos és gyalogos kötelékekkel rohamozó ellenséget ránézve igen nagy vérveszteseéggel visszavertük. Német repülők avatkoztak bele a földi harcokba s a többi között megsemmisitettek 10 páncélost, sok harckocsit pedig megrongáltak.

Bone kikötője ellen tovább folytak a légitámadások s a repülők erős pusztitást vittek véghez. A Földközi-tenger légterében három angol repülőt lőttünk le.

Az olasz tengerészet rohamosztagai behatoltak Algir kikötőjébe és több hajót megtámadtak.

A legfontosabb Tunisz birtoka. A tengelyhatalmaknak sükerült elsőként Tuniszba érkezniök és ott rendszeresen kiterjeszteniök megszállásukat.

A földközi-tengeri csata - mint egyk cikkében Gayda irja - mind hevesebbé és döntőbb jellegűbbé válik, de még nagyon messze van a diadalmas befejezéstől, amit az angolok és az amerikaiak megit tulkorán hirdettek.