A kisjenői vadászatok

József főherczeg kisjenői uradalmában decz. első napjaiban érdekes vadászatok folytak le. A mi vadat a gazdaság föntart, ápol és nevel egy éven át, az ilyenkor pár nap alatt kerül puska elé és pár nap múlva már a főváros piaczán jut értékesítésre. A kisjenői és bánkuti uradalmak vadászatai nagy hírnévnek örvendenek, mert kevés olyan főúri birtok van nálunk, mely vadban annyira bővelkednék, mint ezen aradmegyei uradalom.

Bánkúton - ezen alföldi jellegű lapálybirtokon - nagyszerű a vadászat midőn a hó feketéllik a körben ide-oda futkosó nyúltól, de sűrűn *kakatol* benne a fáczány, a fogoly is, sőt nem ritkán őzek csapatait keríti be a hajtók serege. Ilyenkor oly nagy tömegben kerül fölhajtásra a vad, hogy a puskás háta mögött álló szolga alig győzi a fegyvert töltögetni addig, míg a másikkal az ura lő. Még elgondolni is sok, ha tudjuk, hogy egyik főúri vendég a kisjenői vadászaton hétszáz lövést tett fegyveréből és majdnem minden lövése egy vadba került.

Ezen vadászatokon eddig mindig maga József főherczheg töltötte be a házúri tisztet; ő maga nagy baltás botjával, a* fokossal* járt a hajtók után - mert már évek óta nem vadászik - vagy az ebédlő sátor elkészítése körül fáradozott, hogy míg a társaság, élén fiával, József Ágost csalitokba vonúl és kihalt lesz a még előbb eleven lapály.

Az egy heti vadászat eredménye majdnem csak fele a tavalyinak; esett ugyanis 5063 darab vad. Az első két napon míg a hó le nem esett, lőttek: 1493 nyulat, 182 fáczánt, 32 foglyot, 2 rókát, 1 vadmacskát a kisjenői birtokrészen.

Később a bánkuti uradalomban tartották a vadászatot s itt kedvezőbb eredményt értek el, mint az egyik képünkön kiterített őzek, nyulak, fáczánok hosszan elnyúló sora mutatja.

A most lefolyt vadászatokon József Ágost és Auguszta főherczegnőn kívül részt vettek: Fülöp orleansi herczeg, Koburg Fülöp herczeg, Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter, Gromon Dezső honvédelmi miniszteri államtitkár, gróf Berchtold tábornok, Ludvigh Gyula, az államvasutak elnökigazgatója, Urbán Iván főispán, báró Révay Simon, Klobusiczky János, báró Vécsey István, Monicourt márquis, az orleánsi herczeg kisérője, Unterauer  főherczegi udvari tanácsos, továbbá néhány  főbb állami hivatalnok  és a kisjenői uradalmi tisztviselők.  A vadászatokat most is Libits  Adolf királyi udvari tanácsos rendezte az uradalmi felügyelőség útján.

Egyik képünk a bánkúti vadászaton részt vett társaság csoportját mutatja be. A két kisebb kép valójában együvé tartoznék, mivel azt a jelenetet tünteti föl, midőn a hajtás befejezte után a vadásztársaság a lobogó tűz melett az szabad ég alatt asztalhoz ül, míg tovább az ökrös szekerekkel odahordott vadat veszik számba az uradalmi erdészek. Az első sorban a lőtt őzek, a további sorokban a nyulak, fáczánok vannak kiterítve szép sorjában.

A sorokba rakott vadnál minden tizediket félig kihúzzák a sorból és az, a ki a vadat számba veszi, csak a sorból kihúzott számot olvassa meg, hogy így mire a társaság a hajtás után összegyűl, az összeget megmondhassa. Mert az idő itt is pénz, tehát sietni kell, hogy a tervezett köröket a sötétség beálltáig elvégezhessék és azután a beállott szürkületben kocsikra kapva, a különvonatig siethessenek, melynek szalonkocsijában a hidegtől megdermedt tagokat kellőleg kiengeszteljék s a kisjenői kastély nagytermében kellemes melegben a párolgó vacsorához annál vidámabban ülhessenek.