Mi újság?

Kisérletek repülőgéppel

A fejérmegyei velenczei tó fölött egy darab idő óta érdekes kisérleteket tartanak repülőgép szerkezetére vonatkozó tapasztalatok nyerése véget egyelőre közönséges sárkánynyal, hogy a repülés közben mutatkozó sulypontváltozásokat megállapitsák.

A számitásokat Kupis János főmérnök végzi, a kisérletek realitását Walser Károly és Endes Miklós gépészmérnökök, továbbá Daimler bécsi gyáros és két ornitologus kiséri figyelemmel.

A kisérletezések befejezése után gyakorlati próbákat tesznek azon az alapon, a melyet Lilienthal berlini gyáros jelölt meg azzal, hogy az embernek a repülést ép úgy kell tanúlnia, mint a gyermeknek a járást, vagy az úszást, Lilienthal el is ért bizonyos eredményeket, de lezuhant és halálát lelte.

A próbákat azért tartják a velenczei tó fölött, hogy a lezuhanás veszélye lehetőleg kevés legyen. A tapasztalatokról Endes Miklós mérnök jelentéseket tesz a magyar mérnök és épitész-egyletnek. Most a kisérletezésre oly mérnököt keresnek, a ki 50 kilónál nem sulyosabb, érti a repülés elméletét és egészséges.

Papir műfogak

Németországban legújabban papirosból készűlt műfogakat használnak. Az új talámányról szakavatott fogorvosok nagyon kedvező véleményt mondanak. A papiros fogak sokkal jobban, mint a porczellán vagy egyéb anyagból készűlt fogak, mert nem töredeznek, a meleget vagy hideget nem érzik meg, azonkívül pedig a száj nedvessége sem gyakorol rájuk hatást.

A vasúti hidak őse

A vasúti hidak ősét most bontották le, hogy újjal helyettesítséh, a melyen a modern szerkezetű nagy mozdonyok is veszély nélkűl járhatnak.

Ez az angolországi Gaundless-folyón Stockton és Darlington városok közt vert vashíd, melyet 1823-ban építettek, tehát 80 évig szolgálta a közlekedést. Storey mérnök volt az építője, a ki a legelső vasúti kocsik gyártását is vezette.
A kiszolgált régi hídat tulajdonosa, az angol keleti vsúttársaság újra felállíttatja a darlingtoni vasúti állomás melletti múzeumában, melynek legnevezetesebb tárgya Stephenson első vasúti mozdonya.

Edison mulatsága

Edisonnak egyik kedves mulatsága az, hogy *hangokat gyűjt*. Önérzettel teheti, hiszen ő találta fel a fonográfot. Minden látogatóját, a helyett, hogy autogrammot kérne tőle, felkéri, mondjon be néhány szót a fonográfba s hagyja itt emlékűl a hangját. A lemezeket a nagy feltaláló külön szekrényekben őrzi s időnként azzal mulat, hogy távollevő, esetleg már meg is halt ismerőseinek a hangját megszólaltatja.

Új sziget a déli saroknál

New-Yorkból jelentik, hogy Shackleton hadnagy a "Discovery" gőzös délsarki expediciójának tagja, odaérkezett és elmondta, hogy a délsarki vidéken új szigetet fedeztek fel. A szigetet léggömbről vették észre, a melyet 225 méter magasságba bocsátottak fel. Az új szigetet, a mely a ŤDiscoveryť horgonyzási helyétől 800 kilométernyire fekszik, az angol király tiszteletére Edvárd király földjének nevezték el.