Művészet a háborúban

Európai körútján elérkezett hozzánk is a német, művészek háborús kiállítása, mely a hozzácsatolt magyar anyaggal, együtt megtölti a Nemzeti Szalon termeit. Az ilyen tárlat jelentőségét tárgyi tartalma szabja meg: a világháború, mely szorosan öleli át mindnyájunk életét, a művészi alakítás, a formák csak járulékos elemei, hiszen a háborús festmények és rajzok elsősorban megdöbbentő tárgyukkal hatnak. Az emberi élmény mindig több bennük, mint a művészi, amelynek kiérlelődéséhez az egymást kergető megrendítő események úgyszólván csak pillanatokat hagynak.

Éppen ilyen természetes, hogy a háborús eseményeket megörökítő művészet technikái között a grafika vezet. A háborús ábrázolás jellegét a gyors feljegyzés, szabja ki, az olajjal való dolgozás későbbi időre vár, a haditudósító-rajzoló együtt küzd, győz, vagy esik el katonatársaival. Még csoda, hogy ilyen méretű és ennyire kidolgozott rajzokra ráér, amilyeneket ezen a kiállításon nagy számmal láthatunk.

A német művészek háborús képei között is a grafikai ábrázolások vezetnek. Gyors és biztos kézzel odavetett rajzok háború illusztrációi. Legtöbbnyire abban a fölötte ügyes, néha virtuózi stílusban, amellyel ismert hetilapjaik, folyóirataik képanyagáról gondoskodnak. Ezek a rajzok ceruzával, szénnel, krétával rajzolt riportok a harcok megrendítő eseményeiről, vagy jellegzetes katonafejek, amelyeken férfias elszántság és kötelességtudás tükröződik.

Létrejöttükben jóval több szerepe van a megfigyelésnek, mint az átalakító képzeletnek: a művészek egyénisége a téma mögött háttérben marad. A közösségi szellemnek megnyilvánulása fontosabb, mint az egyéni különállóság, de az is bizonyos, hogy a német rajzolók biztosan uralkodnak a rajz kifejezési módjain.

Haditudósító-rajzolónak lenni ma nem éppen veszélytelen feladat. Ott jár ő az első sorban a katonákkal együtt, nemcsoda, ha áldozatul esik hivatásának. E kiállítás résztvevői közül hárman is hősi halált haltak: Ernst Kretschmann (körülbelül a legtehetségesebb a kiállítók között), Richárd Hess és Erhard Erdmann.
A németek mellett nehány magyar festő munkáit is láthattuk. Visszaemlékezve báró Mednyánszky Lászlónak az első világháborúban festett és rajzolt remekműveire, nem sok örömünk tellett a kiállított magyar anyagban.