Churchill megbeszélése a munkáspárti miniszterekkel

London, február 21.
(NST) A Beveridge-tervvel kapcsolatos angol politikai válság ugylátszik megoldása felé közeledik. Churchill pénteken hosszabb megbeszélést tartott a munkáspárt vezető tagjaival és biztositotta őket, hogy a kormányban elfoglalt állásuk a munkáspárti képviselőknek szavazásaival nem rendült meg. A munkáspárt huszonkét miniszter és államtitkár tagja hétfőn dönt véglegesen arról, hogy marad-e vagy kiválik a kormányból.

Londonban azt hiszik, hogy a munkáspárt hétfői értekezlete nagyon viharos lesz. Különösen Bevin munkaügyi miniszter hangoztatja, hogy nem maradhat a kormányban, ha saját pártja ellene szavaz. Az Afton Tidningen londoni jelenése szerint azonban a munkáspárti miniszterek többsége súlyt helyez a kormányban való bennmaradásra, hogy ne zavarja a nemzeti egységet.

A Daily Herald továbbra is azt hangsulyozza, hogy a munkáspárti miniszterek kiválása a konzervativok befolyását érvényesitené. Ha az összes munkáspárti miniszterek bennmaradnak a kormányban, igen érdekes parlamenti precedenst teremtenének ezzel, mert ebben az esetben a koaliciós kormányban résztvevő második legnagyobb párt felfogása legalábbis bizonyos kérdésekben nem gyakorolhat befolyást a kormány politikájára és azt jelentené, hogy a párt magatartásából a párt miniszterei nem vonják le a következtetést.

Megtörtént ugyan a mult héten is, hogy száz konzervativ képviselő a vendéglőkről szóló törvény tárgyalásánál a kormány ellen szavazott, de akkor az egyes képviselők önkéntes elhatározásáról volt szó, mig a Beveridge-tervnél a munkáspárt egységesen lépett fel a kormány ellen.