Hősi halált halt Csukás repülőalezredes

Budapest, február 7.
A január 14-i donmenti nehéz és veszteségteljes harcokban, amikor magyar honvédségünk napokig állta a szovjetorosz tulerő éjjel-nappal egymást követő emberpazarló rohamait, hősi halált halt nemes Csukás Kálmán vezérkari repülőalezredes, a magyar repülőfegyvernem egyik legvitézebb és legképzettebb főtisztje.

Csukás Kálmán a szovjetorosz háboru kitörése előtt a szolnoki vadászrepülők parancsnoka volt és mint ismeretes, hozzá osztották be Szolnokra néhai vitéz Horthy István kormányzóhelyettest is, mint egyik repülőraj főhadnagyát. Csukás Kálmán repülőalezredes Horthy István főhadnaggyal együtt ment ki a frontra, együtt vettek részt hónapokig a nehéz felderitőszolgálatban és a légviadalokban is és Csukás hősi halála ugyanazon a repülőtéren történt, ahol Magyarország kormányzóhelyettesét érte el a tragikus hősi repülőhalál.

Csukás Kálmánt kora ifjusága óta érdekelték a repülés, az utóbbi években természetesen a hadirepülés problémái, széleskörű ismeretekre tett szert e téren és külföldi kiküldetések is gyarapitották elméleti és gyakorlati tudását.

A sugárzóan férfias megjelenésű fiatal vezérkari alezredes karácsonyi táján töltötte be 41. életévét. Atyja református főesperes.

Csukás alezredes tulajdonosa volt a magyar lovagkeresztnek a kardokkal és a hadiékitményekkel, az I. és II. osztályu német vaskeresztnek és sok más belföldi és külföldi kitüntetésnek.

A hős repülőt a harcterén helyezték ideiglenes nyugvóhelyére, hamvainak hazahozatalára csak később történhetik initézkedés.