Japán összefoglaló a Salamon-szigetek és Uj Guinea előtti harcokról

Tokió, február 14.
(Német Távirati Iroda.) A császári főhadiszállás közzétette a japán haditengerészet sikereire és veszteségeire vonatkozó számadatokat, amelyekből a Salamon-szigetek és Uj Guiena előtt 1942. augusztus 7-ike és 1943. február 7-ike közötti időben folytatott harcok összesitett eredménye a következő: A japán tengerészet elsüllyesztett nyolc csatahajót, négy repülőgépanyahajót, 36 cirkálót, 22 rombolót, 13 tengeralattjárót, egy aknakeresőt, 13 torpedónaszándot, három felderitőhajót és még 33 különféle hajót. Súlyosan megrongáltak: négy csatahajót, négy repülőgépanyahajót, hat cirkálót, 18 rombolót, öt tengeralattjárót, egy aknakeresőt, egy felderitőhajót, további három ismeretlen tipusu hadihajót, és még nyolc különféle hajót. Ezenkívül lelőttek 1152 amerikai repülőgépet, és 159-et szétromboltak.

A japán haditengerészet összesen kerekszámban 140 amerikai hadihajót, 41 vizi repülőgépet és 1311 amerikai repülőgépet megsemmisített.

A japánok veszteségei a következők: Az ellenség elsüllyesztett egy csatahajót, három cirkálót, négy tengeralattjárót, 20 rombolót és egy felderitőhajót. Megrongálódott: egy csatahajó, egy repülőgépanyahajó, öt tengeralattjáró, hat romboló és egy felderitőhajó. Ezenkivül 466 japán repülőgép önként rávetette magát az ellenséges célokra, vagy pedig eltünt. További 145 gép sulyosan megrongálódott. Elsüllyedt még tíz különféle hajó, 17 pedig megsérült.