Fényűző pesti bérház

Csodálatos fényűzés és csodálatos lakbérek a legmodernebb pesti bérházban. Néhány hét előtt készült el Budapest legujabb nyolcemeletes bérpalotája a Petőfi Sándor-utca és a Párisi-utca sarkán. Azóta valóságos legendák keltek szárnyra a ház luxusfelszereléséről és a bérek nagyságáról. Villannyal fűtött falakról szóltak a legendák, robot gépszemélyzetről. Mindez persze a tulzott fantázia szüleménye, az azonban igaz, hogy a fővárosban ez a legnagyobb luxussal berendezett s egyben legdrágább bérü ház.

A felvonó szédületes sebességgel röpít a nyolcadik emeletre. Az első meglepetés akkor éri, amikor belépünk a felvonóba, mert annak padlója alá helyezett kapcsolókészülék fényárba borítja a liftszekrényt. Ilyen gyorsjáratú felvonó csak a harminc-negyvenemeletes amerikai felhőkarcolókban van. A ház lakói lefelé is használhatják a felvonót. A nyolcadik emeleten vannak a mosókonyhák, a gőzzel fűtött üstökkel. A mosókonyhákban mosdó és kád is van a személyzet részére, hogy munka után megfürödhessen. Hideg és meleg víz folyik itt a csapokból. Külön vasalószoba is van. Bizonyára minden háziasszony álma az a szárítószoba, ahol hatalmas szekrényekben gőzzel szárítható a kimosott fehérnemű.

A szekrények ajtaját kinyitva fakereteket lehet kihúzni s ezekre helyezik rá a fehérneműt, amely 20-25 perc alatt megszárad. A mosáshoz fogyasztott gázt külön mérik, amelyek tantuszok bedobására működnek. Egyébként az egész házban a villany- és gázórákat a lépcsőházban, falba mélyitett szekrényben helyezték el, ugyhogy az órák leolvasásával a lakókat nem zavarják.

Sokat lehetne irni a ház luxuskivitelezéséről. A fürdőszobák látványosságszámba mennek. Beépitett kádak, falbaépitett toiletszekrények, tükörajtóval, beépitett szappantartók és mindezek üvegcsempével boritva. A konyhában a konyhaszekrényt ugyancsak beépitették a falba. Természetesen minden konyhában van gázkályha és edénymosogató. A konyhák üveggel csempézettek. A cselédszobában hideg- melegvizes mosdókat helyeztek el tükörrel.

A garderobeszobákban beépitett szekrények várják a ruhanemüket. A portásfülkéből minden lakásba elektromos házitelefon vezet, ugynevezett hangos beszélővel, ami szükségtelenné teszi a kagylót. A lakások falát papirkárpittal fedik. Miden lakásba bevezették a telefont. Gondoskodtak központi rádióantennáról is. A lépcsőházat neonfénnyel, ugynevezett rejtett égőkkel világitják meg.
Mindezért a luxusért természetesen tekintélyes bért számit fel a háztulajdonos: a MEZ Részvénytársaság, a Nagyatádi Gyapju és Selyemfonal Rt.

Kátszobás- hallos és háromszobahallos lakások vannak a legmodernebb pesti bérházban. A kétszoba- hallos lakások alapbére 5000 pengő, a fütésért és melegvizért 27-.25 százalékot számitanak hozzá. A háromszoba - hallos lakások alapbére 5300 pengő, a százalék változatlan. Ilyenformán a kétszoba-hallos lakások évi bére 6362. 50 pengő, a háromszoba-hallos lakásoké pedig 6998.75 pengő.

Egyébként valamennyi lakást még a ház teljes elkészülte előtt kibérelték. Ezeket a béreket természetesen nem szerény jövedelmük fizetik. A jómódu bérlők háza ez, amit bizonyit az is, hogy minden lakás falába rejtett tűzálló páncélszekrényt épitettek. Bizonyára a bérlők mindegyikének van mit berakni a páncélszekrénybe.

A legmodernebb és legdrágább bérü pesti bérház ikerházait egyébként már épitik a Párisi utcában. Ez a két épület hétemeletes lesz.

A „Hétfő Reggel” szerkesztősége és kiadóhivatala uj helyiségbe költözött. Az uj cím: VII., Károly király- út 5. Telefonszám: 426- 150. 426- 159. Vasárnapi szerkesztőségünk cime és telefonszámai változatlanok.