Internálják a koholt bűncselekmények feljelentőit

Amióta az elsötétítés alatt elkövetett bűncselekményekre is kiterjesztették a statáriumot, egyre kevesebb a rablótámadások, betörések és lopások száma. Amilyen mértékben csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma, ugyanolyan arányban szaporodtak a hamis feljelentések. Sok esetben kiderült, hogy a rablás vagy lopás kitalált mese, a panaszos a rábízott pénzt elkártyázta, elitta vagy elköltötte.

Legutóbb Kapás György gyárimunkás felesége jelentette be a főkapitányság központi ügyeletén, hogy előző nap este a Hungária-köruton megtámadta három férfi, akik evitték 151 pengőjét tartalmazó táskáját és csomagját. Az ügyben megindult a nyomozás, bár kezdettől fogva is gyanus volt, hogy az asszony csak másnap délután tett feljelentést és nem sietett azonnal a legközelebbi őrszobára, vagy kapitányságra. Kivitték a károsultat a helyszinre, kérdéseket tettek fel neki s a zavaros válaszok csak még jobban alátámasztották a gyanut, hogy a rablás kitalált mese.

Amig az asszonyt a helyszinen faggatták, két detektiv átkutatta a lakását és az ágy alatt elrejtve 70 pengőt talált. Kapásné elsápadt, amikor felmutatták előtte a lakásán talált 70 pengőt. Ekkor bevallotta, hogy 15 pengő értékű bizományi áru volt nála, azt eladta és a pénzből 80 pengőt elköltött. Nem tudod elszámolni megbízójának, ezért találta ki a rablás meséjét.

A következő napon Habán Lajos fémmunkás jelentette be a főkapitányságon, hogy Budán az összekötő vasúti híd közelében két férfi leütötte, elvitték 270 pengőjét s ráadásul a cipőjét is lehuzták. Pontos személyleírást adott támadóiról. Ennek alapján előállítottak két fiatalembert, akiknek semmi közük nem volt ugyan a rabláshoz, de elmondták, hogy aznap találkoztak Habánnal egy Teleki-téri vendéglőben, ahol utolsó 20 pengőjét itta el és nekik is fizetett egy-egy fröccsöt. Habán ekkor beismerte, hogy azért állott elő a rablás meséjével, mert félt, hogy a felesége követeli tőle a pénzt.

Az ilyen esetek majdnem mindennaposak a rendőrségen. A jövőben az ilyen rablótörténetek bejelentőit, hogy elvegyék kedvüket a hatóságok felesleges zaklatásától, internálni fogják.