A MAC nyerte meg a tőrvívó csapatbajnokságot

Magyarország 1941. évi tőrvívó-csapatbajnokságát a MAC együttese nyerte meg a HTVK ellen 8:8-as asszó, illetve 55:64 arányú kedvezőbb kapott találatai révén. A griffmadaras vívók ezzel a jobb találati aránnyal szerzett győzelmükkel kárpótolták híveiket kardcsapatbajnokságban ugyancsak találataránnyal elszenvedett vereségükért.

A verseny úgy indult, hogy a tiszti vívók fölényesen nyernek, hiszen Hátszeghy Berzsenyit, Bedő Palóczot, Gőzsy dr. Pesthyt győzte le és így a HTVK már 3:0 arányban vezetett.

Ekkor az igen jól vívó Gerevich az egész versenyen gyengén küzdő Maszlayt legyőzte, de „félidőben” a HTVK még mindig 5:3 arányban vezet, és biztos bajnoknak látszik. Ekkor Szedmáky József dr.-nak, a MAC hősi halált halt kardvívójának emlékére feszes vigyázban eltöltött gyászszünetet tartottak.

Szünet után Gözsy dr. legyőzte Berzsenyit, amivel a tisztek 6:3 arányú vezetésre tettek szert. Ám ekkor a MAC minden erejét összeszedve egyenlített, mert Gerevich 5:2 arányban legyőzte az egyéni bajnok Hátszeghyt, Pesthy Maszlayt, Palócz pedig Gözsy dr.-t győzte le.

Ezután Gözsy az addig két győzelemmel veretlen Gerevichet győzte le. Hátszeghy pedig Palóczot verte meg, így a tisztek már harmadszor látszottak a verseny győztesének, hiszen 8:6 arányban vezettek.

A MAC szív azonban ismét fellángolt. Berzsenyi dr. 5:2-re legyőzte Maszlayt. Nagy találatarány-számolás következett, ami után kiderült, hogy ha Gerevich az utolsó asszóban legyőzi Bedőt, jobb találatarányával a MAC-é a győzelem.

Gerevich Bedő ellen okos, főleg parád-riposztokra és a helyes távolságtartásra alapított vívómodorával már 4:0 arányban vezetett, amikor Bedő 4:3-ra csökkentette Gerevich előnyét. Ekkor hallatlan izgalmak között Gerevich egy jól sikerült parád-riposzttal tust szerzett, ami a MAC csapatbajnoki győzelmét jelentette.

A MAC győzelmei közül Gerevich 3-at, Berzsenyi és Palócz 2-2-t, Pesthy pedig 1-et szerzett. Gerevich és Berzsenyi fölényes győzelmei szerezték meg a MAC jobb találatarányát. A MAC-ban tehetséges fiatal vívó: Remsey Győző lett bajnokcsapat tag. A HTVK-ban a mindig olyan szívós és küzdőképes Maszlay egészen rossz napot fogott ki, ami a vereség egyik okozója lett.