Magyarország 1943. évi egyéni ökölvívó bajnokságai

Erdei MAC és Miriszlai SzLE vívta az ökölvívó bajnokság legizgalmasabb küzdelmét

Vasárnap este befejeződtek Magyarország 1943. évi egyéni ökölvívó bajnokságai.

Bajnokok lettek:
Légsúlyban: Hudák (BTK)
Harmatsúlyban: Erdei (MAC)
Pehelysúlyban: Váczi (WMTK).
Könnyűsúlyban: Vajda (BVSC).
Váltósúlyban: Torma II. (BTK).
Középsúlyban: Farkas (BVSC).
Félnehézsúlyban: Dévai (Kaposvári LE)
Nehézsúlyban: Ösze (BTK).

Ha végignézzük a bajnokok listáját, észrevehetjük, hogy olyan nevek hiányzanak a mezőnyből, mint Bogács, Torma I., Szelezsán, Papp, Szentgyörgyi. Csontos, Jászai, ami már maga is elegendő ahhoz, hogy az idei bajnokságokat ne tekinthessük teljes értékűnek.

A rengeteg mérkőzés nélküli ponthoz jutás sem túlságosan alkalmas arra, hogy a bajnokok személyeit illetően teljes megnyugvás maradjon a közönségben és szakemberekben egyaránt.

A MÖSz-nek mindenesetre igen erélyes rendszabályokat kell hozni, hogy a jövőben még egyszer ilyen „bajnokság” ne fordulhasson elő, mert az olyan „döntők”, mint vasárnap este voltak - amikor is a hirdetett 16 pár helyett mindössze tíz lépett kötelek közé! - , feltétlenül megrendítik a közönségnek e rendezésbe vetett bizalmát!

A sok csalódás és gyenge mérkőzés mellett akadtak azonban örvendetes jelenségek is. Ilyen volt elsősorban az Erdei - Miriszlai összecsapás, amely hosszú idők után először hozta igazán lázba a közönséget

Ez a két idén befutott, fiatal versenyző olyan hatalmas, öldöklő küzdelmet vívott a bajnoki címért, hogy a nézőtér valósággal végigtombolta a három menetet és pártokra szakadva, óriási izgalomban biztatta kedvencét. A többség mindenesetre a szolnoki fiúért izgult és így nem csoda, hogy a MAC versenyző győzelmének kihirdetésekor pokoli füttykoncertet rendezett.

Tárgyilagosan meg kell azonban állapítanunk, hogy Erdei tisztán megnyerte a mérkőzést! Az 1-ső menetben hajszállal volt csak jobb - ha jobb volt! – Miriszlai, a 2-ik menetben viszont Erdei borzalmas erejű ütéseitől négyszer vált roggyanttá, - egyszer például 8-ig volt harcképtelen! - ami olyan nagy pontelőnyt biztosított a griffmadarasok csillagának, amelyet Miriszlai a harmadik menetben már csak kiütéssel, vagy legalább is erőfölénnyel hozhatott volna be.

Ilyesmiről azonban szó sem volt: Miriszlai csodálatos szívével ugyan ismét magához ragadta a kezdeményezést, de komoly, döntő ütést, egyetlenegyet sem tudott bevinni Erdeinek, aki pillanatra sem került földre, vagy vált roggyanttá! Ennek folytán tehát ezúttal a pontozók teljesen igazságosan hozták ki győztesnek.

A magyar boxsport szempontjából mindenesetre csak örvendetes, hogy a harmatsúlyban, a karrierjében már hanyatlani látszó Bogács mellett két ilyen nagyszerű, friss versenyzőnk van!

Ugyancsak a fiatalság diadalát jelenti Hudák, Dévai és Ösze bajnoksága, valamint Marton második helye is. Dévai például ezen a versenyen egy csapásra „beérkezett’ és a közönség minden ringbe lépésénél tüntető szeretettel szurkolt neki.

Hudáknál és Öszénél ez – lévén mindketten BTK-isták! – természetes volt, a kaposvári fiú azonban egyedül pompás – bár még alapos iskolázásra szoruló - küzdő erényeivel és kifogástalan, sportszerű öklözésével vívta ki az ezerfejű Cézár kegyeit.

Az „öregek” közül egyedül Torma II. bajnoksága volt vitán felüli. A „kis Torecnek” ma idehaza nincs komoly ellenfele súlycsoportjában, sőt abszolút értelemben is alig.

Vajdának ellenben már alaposan meg kellett küzdenie a BTK rohamléptekkel felfelé törő nagy ígéretével, Mártonnal. Ez az óriási boxérzékkel és villámgyors reflexekkel rendelkező fiatal ökölvívó máris teljesen egyenrangú ellenfele volt a sokszoros válogatott BVSC-krekknek és szinte csak hajszálon múlott, hogy ezúttal még Vajda győzött.

A mérkőzés legnagyobb részében Vajda képtelen volt komolyan megütni a remekül „eltáncoló” BTK-csillagot, ellenben Marton villámgyors balegyenesei számtalanszor „ültek” Vajda orrán... Ami Martonnál még hiányzik - a rutin. Ha ezt megszerzi, a legnagyobbak közé emelkedhet!

Egyesületek szerint összegezve az eredményt, a BTK 3, a BVSC 2, a WMTK, MAC és Kaposvári Levente Egyesület 1-1 bajnokságot nyert, ami ismét bebizonyította a híres „BTK-iskola” nevelő hatását.