Egyénileg Gerevich és Gözsy dr. csapatban a HTVK győzött a Gömbös emlékversenyen

A HTVK rendezésében szombaton és vasárnap bonyolították le az évenként megrendezendő vitéz jákfali Gömbös Gyula emlékversenyt. Az idén a kardverseny mellett a tőrre került sor. Már a nevezésnél találtunk érdekességet, ugyanis magyar kardbajnok – aki egyébként egy héttel ezelőtt nyerte el a bajnoki címet – nem a kardversenyben, hanem a tőrversenyben indult.

A tőrverseny döntőjének első részét már szombaton lebonyolítottak, míg vasárnap került sor a kardversenyre és a tőrdöntő második részére. Vasárnap délelőtt vitéz Somogyi Endre altábornagy, a HTVK ügyvezető elnökének vezetésével, egy négytagú tiszti küldöttség kereste fel vitéz jakfai Gömbös Gyula sírját a Kerepesi-temetőben, hogy lerója tiszteletét és háláját a klub egykori elnöke iránt.

A vasárnap délutáni versenyre ünnepélyes külsőségek között került sor a tiszti kaszinó dísztermében. Megjelent a versenyen vitéz Szombathelyi Ferenc vezérezredes, a Honvédvezérkar elnöke, Vincze András ny. altábornagy, az MVSz elnöke, valamint nagyszámú tiszti és társadalmi előkelőség.

A kardversenyt Gerevich Aladár, a MAC vívója nyerte, fölénnyel, veretlenül. Nagyszerű Batmann-fejtámadásai rendre sikerültek, fölényes győzelme megérdemelt volt. Győzelmével nagy örömet szerzett a griffmadaras tábornak, mert hiszen egyetlen kék-sárga résztvevője volt a két döntőnek. Palóczot ugyanis csak egy téves zsűri ítélet fosztotta meg a döntőbe való bekerüléstől.

A második helyet Kovács Á. Pál szerezte meg. Bár nagyszerű helyezést éri el, mégis azt mondhatjuk, hogy még most sem érte el szokásos jó formáját. Maszlay Lajos végig jól és nagyszerűen küzdött. A fiatalok közül Keresztes és Németh vívott jól. Baracsi váratlan döntőbe jutása meglepetés.

Tőrben Gözsy dr., nagyszerű technikájának is rutinjának köszönheti győzelmét. Végig egyenletesen és nyugodtan vívott. Második helyre Berczelly került. Kitűnő tőrszereplése az évad legnagyobb meglepetése. Harmadik Bedő lett. Az idei magyar bajnok. Hátszeghy, csak negyedik tudott lenni. A további helyeket csupa fiatal versenyző foglalta el. A MAC-ista Berzsenyi dr. kiesése, szintén a meglepetés erejével hatott.

A részletes eredmény:
Kardban: 1. Gerevich 8 gy., 2. Kovács 7 gy., 3. Maszlay 5 gy., 4. Németh 4 gy.,
11 kapott tus, 5. Keresztes, 4 gy., 15 kapott tus. 6. Kőszeghy 3 gy., 16 kapott tus, 7. Mikla 3 gy., 18 kapott tus. 8. Gerő 2 gy., IX. Baracsi 0 gy.

Tőrben: 1. Gözsy dr 7 gy., 2. Berczelly 6 gy., 16 kapott tus. 3. Bedő 6 gy., 17 kapott tus, 4. Hátszeghy 5 gy., 5. Nikolics 4 gy., 6. Tilly E. 3 gy., 8 kapott tus. 7. Balthazár 3 gy., 11 kapott tus. 8. Szücs 2 gy., 9. Kőhegyi 0 gy.

A csapatversenyt, mint előre várható volt, a HTVK fölényesen nyerte meg. Második helyen a fiatal gárdával rendelkező BBTE végzett, míg a harmadik helyet a MAC csapata szerezte meg.