Rövidek

Felhívás Észtország, Lettország és Litvánia népéhez a totális háboruban való részvételre
Riga, február 28.
(NST) Szombaton felhivást intéztek Ostland birodalmi tartomány észt, lett és litván lakosságához, hogy vegyen részt a totális háboru teljesitményeiben. A férfiakat felszólitották, hogy honi légiókban fegyverrel vegyenek részt a bolsevizmus elleni harcokban vagy pedig mint gépkocsivezetők, hírvivők és más hasonló segédszolgálatosok lépjenek be a német véderőbe.

Az ostlandi lapok emlékeztetnek arra, hogy a balti államok lakossága már eddig is hozzájárult a bolsevizmus elleni európai harchoz munkájával, rendőri szolgálatával, vagy fegyveres részvételével is. Most ez a harc a legnagyobb fokát érte el.  Ha a bolsevizmus Európát megsemmisitéssel fenyegeti, akkor a balti államok vannak elsősorban veszélyben.

Sztalin a Szovjetunió tábornagya
Helsinki, március 7.
(Német Távirati Iroda.) Mint a moszkvai rádió jelenti, Sztalint kinevezték a Szovjetunió tábornagyává.

Göbbels: Amit London kibírt, Berlin is kibírja

Berlin, március 7.
Göbbels dr. birodalmi miniszter, mint a berlini birodalmi védelmi körzet birodalmi biztosa és Berlin körzetvezetője, kiáltványt intézett a berliniekhez és ebben kifejezésre juttata különös elismerését azért a bátor magatartásért, amelyet a körzet egész lakossága tanusitott.

Ellenségeink azt hiszik, hogy gyáva támadásokkal megtörhetnek bennünket. Az angolok azt állitják, hogy amit London kibír, a berlini lakosság nem bírja ki. Megadtátok választokat és megmutattátok s a jövőben és mindig meg fogjátok mutatni, hogy Berlin méltó arra, hogy a nagy német birodalmi fővárosba legyen.

Lukács miniszter németországi látogatása

Budapest, március 14.
A MTI jelenti: Vitéz Lukács Béla miniszter, a MÉP országos elnöke Bormann német birodalmi vezető meghívására az elmult héten három napot a Német Birodalomban töltött. Hazaérkezése után a miniszter a következőket mondta:
- Németországi utunk célja az volt, hogy a nemzeti szocialista párt és a magyar kormányzópárt közötti baráti kapcsolat személyes érintkezés utján is elmélyitsük. Jóleső érzéssel töltött el mindnyájunkat, hogy Bormann, aki a nemzeti szocialista pártban a Führer után a legfőbb funkcionárius, valamint a párt más vezetői, valamint mindazok, akikkel háromnapos utunk során találkoztunk, milyen meleg barátsággal és szivélyes vendégszeretettel fogadtak és vettek körül bennünket, ugyhogy, az ott töltött idő mindig felejthetetlen és kedves emlék marad számunkra.

Az amerikai protestáns egyházak hat békepontja
Zürich, március 21.
1. Politikai keresztszervezet létesitése az egyesült nemzetek, majd később semleges államok, valamint a jelenleg ellenséges nemzetek tartós együttműködése.
2. Az egyes országok gazdasági és pénzügyi törvényeit, amennyiben azok jelentős nemzetközi hatással bírnak, bele kell illeszteni széleskörü alapon létrejött nemzetközi megállapodásokba.
3. A békeszerződésben intézkedni kell olyan szervezet létesitéséről is, amelynek célja a világot békés alapon hozzá alkalmazni az állandóan változó viszonyokhoz.
4. Kifejezett célként kell kimondani a ma nem önálló népek önkormányzatát és állandóan örködni kell azon, hogy az egyes országok erre a célra törekedjenek.
5. A hadsereg és a fegyverkezés ellenőrzése minden országban nemzetközi hatóságok utján.
6. Az egyes ember jogának elismerésére vallási és szellemi szabadságra és ennek a követelésének a gyakorlatba való átültetése,

Jovanics szerb miniszter megbélyegezte az 1941-es puccsot

Belgrád, március 23.
(Német Távirati Iroda.) A Simovics-puccs második évfordulóján Belgrádban nagyszabásu gyűlés volt, amelyen Nedics tábornok, miniszterelnök is megjelent. A gyűlésen felszólalt Jovanovics főpolgármester, a szerb közbiztonsági szolgálat főnöke és Kujundzsics igazságügyminiszter is. Jovanovics miniszter megbélyegezte az 1941. március 27-i puccsot, mint London és Moszkva művét. A szerb nép ma elitéli a puccsot és munkájával s a rend fentartásával ki akarja érdemelni méltó helyét az uj Európában.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
A szovjet csapatok nem tudták betörni a német vonalat. – Ujabb szovjet tömegtámadások Szuhinicsi körül, az Ilmen- és a Ladoga-tónál. – Német ellentámadások Oreltől északra. – Kramatorszkáját és Lozovaját rohammal elfoglalták a németek. – Rzsevnél is ujból támadtak a bolsevisták. – Folytatódnak a harcok a tuniszi Kasserine előtt. – Küszöbön az uj finn kormány megalakulása.

2. hét
A német délen szétverték a nyugatra törő szovjet támadásokat. – Szuhinicsi térségében sikeresen megröviditették arcvonalukat a németek. – A németek tervszerűen kiüritették Gzsackot. – 486 halottja és 377 sulyos sebesültje van a Berlin elleni légitámadásnak. – Göbbels kiáltványa Berlin lakosságához. – Német támadás Észak-Tunéziában

3. hét
A német csapatok vasárnap visszafoglalták Charkovot. – Eden Roosevelttel, Stimson és Knox miniszterekkel tanácskozott Washingtonban.

4. hét

Hitler vasárnap beszélt: „Hála katonáink hősiességének, sikerült azt a válságot, amelybe a német hadsereg került, leküzdeni”. A Führer a bolsevisták roppant előkészületeiről, a demokráciák megsemmisitő békeköveteléseiről és a totális mozgósításról. „A városainkban és falvainkban fellobbanó tüzek mindjobban megkeményitik népünk elszántságát” Hitler bejelentette: a németek eddigi vesztesége 542. 000 halott. – A németek széles arcvonalon elérték a Donec felső folyását. – A tengelycsapatok tervszerűen kiüritették Gafsát, Középtunéziában nagyobb támadást hiusitott meg.

5. hét
Berlin: Eddig még sehol sem sikerült az angolszászoknak döntő sikert aratniok Tuniszban, a tengelycsapatok szivósan állják a kemény csatákat Tunéziában. – Maknassynál visszaverték az amerikaiak átkaroló kisérletét. – A németek rohammal elfoglalták Zsevszket, megélénkültek a harcok Orelnél és a kubáni hidfőnél. – Angol légitámadás Berlin ellen.