Mi újság?

Az ezredik ókori sír

Dr. Sőtér Ágost, a moson-megyei történelmi és régészeti egylet elnöke, Oroszvár határában julius 22-ikén tárta föl az ezredik ókori sírt.

A japáni fekete fénymáz

Az úgynevezett japáni fekete fénymáz készítésének titkát eddigelé még nem sikerűlt kitalálni, habár a londoni fénymázgyárosok erre 10 ezer font sterling díjat tűztek ki. Annyit Japánban már megtudtak, hogy ama fénymáz fő alkatrésze egy csakis Japánban tenyésző fa nedvéből áll. Ennél többet azonban nem sikerűlt kikutatni.

Távirat a világ körűl

Julius 5-én nyitották meg az amerikai új tenger alatti távíró vonalat, mely a Csendes-Óczeán mélyében össszeköti az Egyesűlt Államokat Honolulun és Guanón át a Filippini-szigetekkel. Mackay, a kábel-társulat elnöke, ki Roosevelt elnökkel Oyasterbaiban (New York állam) tartózkodik, táviratot indított a világ körül az elnök czímére, a kihez a távirat tíz percz múlva érkezett.

A spiritizmusról

Tóth Béla e czím alatt gyűjtötte össze a spiritizmusról irt tárczaczikkeit, szám szerint tizennégyet. Nem adja bennük a spiritiszta tanoknak rendszeres ismertetését, vagy birálatát, hanem egyes részletkérdéseket fejteget; a forint-tánczoltatás ismert jelenségét, a lélekjelenéseket, a médiumokat, a messze-érzést, stb. E vizsgálódásai, elmélkedései széleskörü ismeretekről s éles szemről tanuskodnak.

Czélja az írónak kiválogatni a spiritizmussal kapcsolatos sok mindenféle jelenségből és tanitásból azt, a minek értéke van, s azt, a mi agyrémek vagy rosszhiszemü ámítás szüleménye.

Fejtegetéseinek erdeménye a könyv legvégén található, e szavakban: * a spiritizmusban minden igaz, a mi az emberen belűl történik és minden pénzkereső imposztorság, a mi az emberen kívűl történik.*

A szellemes formában, jó magyaros stilusban irt könyv csínosan kiállitva jelent meg; ára 2 korona 50 fillér.




Az első villamos nagy vasút

Az első villamos nagy vasút julius 15-én nyilt meg Berlin és Gross-Lichterfelde között. A vonatokban háromnagy kocsi van, a melyekben több mint kétszáz utas fér el. A vonal hoszsza 9.5 kilométer. A villamo ezt az utat a megállóhelyek beszámitásával 17 percz alatt teszi meg. Ez megfelel a harminczkét kilométernyi sebességnek, de a sebesség hatvan kilométerig fokozható.


Mamut csontváza Hontmegyében

Óriás mamut-csontvázra találtak Hontmegyében kutásás közben egy korcsmáros udvarán. A budapesti földtani intézet Szontágh Tamás főgeológust küldte el, a ki dr. Böckl Hugó selmeczbányai akadémiai tanárral és Cseh Lajos selmeczi bányageologussal a helyszinre utazott.

Megállapitották, hogy a lelet az Elephas primigenius-nak teljes csontváza, a milyent eddig Európában még nem találtak és csak a pétervári orosz nemzeti múzeumban vannak ilyen maradványok a szibériai tundrákból.

Janet spiritualizmusa

Irta Juhász László. Terjedelmes, beható bölcsészeti munka, mely az újabb franczia filozofia egyik legjelesebb mívelőjének életét, működését és tanítását fejtegeti részletesen, kiterjeszkedve mindazon szempontokra, melyek kellő megértéséhez szükségesek.

A nem épen könnyű tárgyat élénk, könnyed előadásban teszi érthetőbbé a szerző, a ki e művével szép filozófiai tájékozottságról tesz tanúbizonyságot.

A közel 300 lapra terjedő kötet csinos kiállitásban a Franklin-Társulatnál jelent meg; ára hat korona.

A legtöbb halászhorog

A legtöbb halászhorgot a redditchi gyárban (Angliában) készítik. A gyárból hetenként 10 millió horog kerűl ki: a czápafogó nagy aczélhorogtól kezdve a parányi pisztráng-horogig, melyből ezer darab egy középnagyságú gyűszűben elfér.