Repülőgép a sebesült honvédek szolgálatában

Egy korábbi számunkban megemlékeztünk arról, hogy Hitler Adolf, a német nép vezére egy korszerűen berendezett sebesültszállító repülőgépet adományozott Kállay Miklósnénak, a miniszterelnök hitvesnek, aki nagy odaadással foglalkozik a hadigondozás ügyeivel a magyar Vöröskereszt áldozaton munkájában is tevékenyen részt vesz.

Kállay Miklósné a JU 52. mintájú sebesültszállító repülőgépet nyomban a Vöröskereszt rendelkezésére bocsátotta. A hárommotoros tábori szürkére festett vöröskeresztes repülőgépet a legkorszerűbben szerelték fel. A gépben 12 ágyat helyeztek el a sebesültek számára, de kényelmes hely található a kísérő orvosoknak és ápolószemélyzetnek is. A berendezést a legújabb légi betegszállítási tapasztalatok alapján rendezték be, így például az ágyak leemelhetők, tehát nem kell a súlyosan sérült honvédeket be- és kiemelgetni.

A gépben tökéletesen felszerelt gyógyszertár, valamint orvosi kelléktár is található, ennek folytán a gépen, ha erre szükség lenne, kisebb műtétek is elvégezhetők. A gép akár jó, akár rossz időben felszállhat, sőt télen is folytathatja útját, mert olyan fűtőberendezése van, amely megvédi a jegesedéstől. A fűtött gépben nagyon kellemes az utazás. A többezer kilométeres utat a keleti hadszíntér és a főváros között már több alkalommal megtette és útjait mindig a legnagyobb rendben bonyolította le.

Sok súlyosan sebesült honvéd szenvedését, fájdalmát rövidítette meg ez a nagyszerű repülőgép, amely szolgálati útjait rendkívül rövid idő alatt teszi meg. Eddig elsősorban azokat a honvédeket hozták haza a keleti hadszíntérről, akik nem bírták volna ki a vasúton való 14-15 napos út fáradalmait. Ezen a nagyteljesítményű gépen teljesít vöröskeresztes szolgálatot vitéz Littay András vezérezredes hitvese, aki nagy odaadással ápolja sebesült katonáinkat.