Az idegenforgalmi kormányprogram a költségvetésben

A jövő évi idegenforgalmi munkaprogram szempontjából nagyfontosságú elveket fektetett le munkaprogramjában Zsindely Ferenc kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter, az idegenforgalom legfőbb gazdája. A munkaprogramban tájékoztatja a közönséget a magyar közlekedés fejlődéséről és az idegenforgalommal kapcsolatban a következőket mondja:

A jó közlekedés nagy kihatással van az ország idegenforgalmának fejlődésére is,
mert az idegenforgalom szempontjából jelentős helyek megközelítése csak megfelelő közlekedési utakkal biztosítható. A háború folytán külső idegenforgalmunk csaknem teljesen megszünt, a kérdés súlypontja a belső vendégforgalomra helyeződött át és csak belső idegenforgalommal számolhatunk.

Törekvésem elsősorban a hazai fürdő- és nyaralóhelyek fejlesztésére irányul.

Már a háború idején szeretném előkészíteni azt, hogy a nyaralni és üdülni kívánó közönség a háború után külföldi fürdők helyett az ország területén találjon megfelelő helyeket gyógyulásra és üdülésre. Ezen a téren különös tekintettel voltam a keletmagyarországi és erdélyi területek, nemkülönben a Balaton idegenforgalmának fejlesztésére. Belső idegenforgalmunk az utóbbi években rohamosan emelkedett.

Az északkeleti Kárpátok turistagócpontjában,
Máramarosszigeten, valamint a Székelyföldi idegenforgalmi elosztóhelyén, Csikszeredán, szállodákat építtettem, amelyeket a városok közönségének átadtam. A Szent Anna-tó vidékének – mint különleges turisztikai és téli sportkörnyéknek – a forgalomba bekapcsolása céljából a 4. sz. állami útból kiindulva a Szent Anna-tóhoz korszerű autóút kiépítését kezdtem meg. A Székelyföld karakterisztikus hegyvidékét, a Hargitát is bekapcsoltam a forgalomba, amennyiben Csikszereda-székelyudvarhelyi vonal Tolvajostető állomásától 6.7 km hosszúságban modern autóutat építtettem. A hargitai út kiépítése lehetővé tette Hargitafürdő 1360 m. magasságban fekvő fontos idegenforgalmi telepnek fejlesztését. Itt 30 férőhelyes szálloda építését tettem folyamatba.

A belső idegenforgalom fejlődését turista-menedékházak
létesítésére és korszerűsítésére adott támogatásokkal és diákszállók létesítésével is elősegíteni kívánom.