Bornemisza Géza iparügyi miniszter a háborús textiliparról

Nemrégiben helyzeték üzembe a Magyar Viscosa Részvénytársaság új gyárát.
Az iparügyi kormány ezzel kapcsolatban külön is megemlékezik a költségvetés megokolásában a textilipar problémáiról. Az erről szóló beszámolóban előkelő hely jutott a Magyar Viscosának is. Bornemisza Géza iparügyi miniszter a következőket közli költségvetésében háborús textiliparunk helyzetéről:

– A növényi és állati eredetű nyersanyagok sorában
a maglenszalmából készülő kolonin előállítása ma már szinte tökéletessé fejlődött és ez az anyag a pamut helyett textiliparunk egyik legfontosabb pótanyaga lett.

– A pamutbehozatal csökkenése folytán ugyancsak kiszélesedett,
főként a közszállítások terén, a len és kender alkalmazásának területe is. A kender és különleges papiros keverékéből előállított textilit zsák ma már mind a mezőgazdaságban, mind az azt felhasználó iparban keresett cikk. Erősen elterjedt a műselyem és műrost felhasználása és a kikészítési eljárások fejlődésével e két anyagnak a nedvességgel szemben mutatkozó kellemetlen tulajdonságait is sikerült kiküszöbölni. Ez évben megkezdte működését a Magyar Viscosa Részvénytársaság új gyára s előreláthatólag ez év végén már egész teljesítőképességgel dolgozik. A gyár jelenlegi termelése máris számottevő tényező az ország textilellátásában és az olasz műanyagbehozatal csökkenésével fontossága erősen megnövekedett.

– Textilgyáraink a közszállítási cikkeken kívül majdnem kizárólag népruházati cikkeket
készítenek, elsősorban az ipari és mezőgazdasági munkásság részére. A kormányzat ezzel az intézkedésével gyakorlatilag megszüntette azoknak a cikkeknek gyártását, amelyek a mai időben fényűzésszámba mennek.