Suszterdikiccsel ölte meg egy alacsony, kucsmás férfi Szentgyörgyi Lilit

A főkapitányságon a Gyömrői - uti gyilkosság ügyében lázas nyomozómunka folyik. Szombaton Kemény Gábor rendőrfőtanácsos és Juhász József rendőrkapitány Kispesten az ügyben nyomozó detektívcsoportok bevonásával megbeszélést tartottak és rekonstruálták a gyilkosság részleteit. Az eddigi nyomozás a valótlan bejelentések miatt rossz irányban haladt és csak a szombati napon vett érdekes fordulatot.

Megállapították, hogy Fábián Ilona, a Szentgyörgyi Lili néven ismert volt táncosnő január 14- én, csütörtökön délután fél 4 óra tájban a Teleki- téren sorra járta a vendéglőket, mindenhol pálinkát fogyasztott és annyira lerészegedett, hogy az utcán elesett.

A Teleki- tér közönsége segitségére sietett, többen fel akarták állitani, de a részeg nő elutasitotta a segitséget. Négy óra tájban egy alacsony férfi jelent meg a Teleki –téren, aki háromnegyedes barna bekecset hordott báránybőr gallérral, fején kucsma volt, lábán csizma, amire lengyel- nadrág simult. Ez a férfi is odament Fábián Ilonához, aki valószínűleg régi ismerősét fedezte fel benne, mert összekaroltak és elindultak Kispest irányába.

Este 7 óra tájban Kispesten az Üllői- út 86 alatt a Molnár – féle vendéglőbe tértek be, a nő még mindig teljesen részeg volt, s ekkor már nem volt rajta barna szőrmegalléros kabátja, a hócsizmája és nem volt kezében lakk táskája sem.

A részeg nő a vendéglő bejárata mellett ült le egy székre, ujabb italt rendelt, de a vendéglős nem szolgálta ki, hanem kiutasította a kocsmából. Fábián Ilona rövidesen visszatért a kocsmába, de a vendéglős ujra kituszkolta, s eközben részegen csak annyit motyogott a vele együtt érkezett kocsmás fiatalember felé: „add vissza a pénzemet!”

A férfi a kocsmáros előtt tisztázni akarta magát s méltatlankodott, hogy tőle pénzt követel Fábián Ilona, holott - mint mondotta- röviddel előbb fizetett ki 18 pengőt az egyik taxisoffőrnek, mert a részeg nő betörte a kocsi ablakát. Kiderült, hogy egy szó sem igaz a taxiablak - betöréséből, mert ezen a napon két taxiablak - betörést jelentettek a soffőrök a taxivállalat központjában, de egyiket sem Fábián Ilona törte be. A kocsmás fiatalember csak a gyanut akarta magáról elterelni és félrevezetésül azt is elmondta a vendéglősnek, hogy ő a vasutas, mozdonyvezető, nincs rászorulva az ilyen részeg nők pénzére.

Fábián Ilona a másodszori kiutasitás után sem ment haza, hanem a vendéglő előtt a vaksötétben megvárta a társaságában volt férfit s együtt indultak a vasúti töltésen át a külváros felé. Utközben ismét a pénzét követelte Fábián Ilona, a férfi nem volt hajlandó neki pénzt adni, amit valószinüleg a nő kabátjának és hócsizmájának eladása után vett el tőle. Vitatkozás közben érkeztek e a Gyömrői- úti sportpályához, amely mintegy másfél kilométernyire van a vendéglőtől és itt miután a férfi nyiltan nem tudott másképp szabadulni a részeg nőtöl, leszurta és dühébe kegyetlenül összevagdalta.
Az éjszakai havazás azután beboritotta a holtestet, amelyre néhány nap mulva a gyakorlatozó katonák találtak rá.

A rendőrség most azt kutatja, hogy Fábián Ilona a kocsmás fiatalemberrel hol töltötte azt a 3 órát, ami 4 óra és 7 óra között telt el és a vendéglősök bejelentését várja, hogy melyiküknél fordultak meg. Megkérdezték az elmegyógyintézeteket is, hogy nem szabadult- e ki azokban a napokban valamilyen beteg, akiről feltehető, hogy a szadizmus valló kegyetlenséggel elkövette a gyilkosságot. Ilyen bejelentés azonban nem érkezett, s miután a bonctani intézet megállapitása szerint suszterdikiccsel vagdalták össze a szerencsétlen volt táncosnőt,
Nyilvánvaló, hogy a kucsmás, aki valószínüleg bőrmunkás, vagy cipész, dühében követte el ezt az állati kegyetlenséget.

Öt- hat nyelven beszélt Szentgyörgyi Lili
A bestiálisan legyilkolt Schwarz Fábián Ilona – művészi nevén Szentgyörgyi Lili – tizenötödik gyermeke volt szüleinek, Schwarz Fábián Mátyás malomtisztviselőnek és feleségének, özv. Schwarz Fábián Mátyásné Gerhard Annának, aki egyébként ma is él.

Schwarz Mátyás Breslanból költözött Magyarországra,
egy ujsághirdetés hivta fel a figyelmét a budapesti állásra, amelyet, mint egyetlen pályázó , el is nyert. Ez 1880 - ban történt. Nevét Fábiánra 1896 - ban, a millenium évében magyarositotta meg.


Tizenhat gyermeket neveltek fel, akik közül ma már csak egy él, Décsi Józsefné Fábián Mariska, a Magdolna- utca 30 - ban.
Ilonkát, aki a legszebb gyermekük volt, 1902- ben iratták be a Holzerféle balettiskolába, ahol, mint anyja meséli, inkább a mimikában tűnt ki, mint a táncban.
1910- ben kapta első szerződését Keleti urtól, a Folies Caprice igazgatójától, 15. születésnapján.

A szerződés ingyenes továbbképzést biztositott számára ugy a magán-, mint a csoporttáncban, a fizetése havi 18 korona volt és vacsora, ital nélkül.

A Szentgyörgyi nevet Lantos hires üzletvezetőjétől, akinek alakját Krudy Gyula is megörökitette.
Szentgyörgyi Lili harmadik szám volt, piros csizmában, kék bársonynadrágban és piros pruszlikban orosz táncot lejtett. A Folies Caprice ezidőtájt Budapest nevezetes és előkelő éjszakai mulatóhelye volt. A Révay – utcai emeleti helyiséget este 10 óra után nyitották és gyakran csak reggel 6 óra tájt zárták be. Akkor a vendégek és a művészszemélyzet együtt vonult le a Révay - utca és Andrássy – út sarkán levő Erdélyi- borozóba, ahol a hajnali órákban nemcsak leveseket kínált az étlap, hanem nyolc- tíz féle sültet is.

Az Erdélyi – borozó hajnali marhahusa is monarchia akkor leghiresebb vendéglőjének, a bécsi Meissel uns Schadn - nak leveshusával vetekedett. A kis Szentgyörgyi Lili két évig volt a Folies tagja és ez idő alatt nem is szépségével, vagy tánctehetségével vonta magára a figyelmet, hanem bámulatos nyelvtehetségével. A napilapokat ezekben az időkben éjjel 3 órakor zárták és az ujságirók, különösen a riporterek „slussz után” az Erdélyi- borozóban találkoztak.

Szentgyörgyi Lili két- három társnőjével mindig az ujságirók asztalánál foglalt helyet, annál az ablaknál, amely az Operára nézett. Gyakran fordultak meg itt a kor legkiválóbb irói, költői, külön asztala volt a legismeretesebb kritikusnak. Ambrus Zoltánnak, a Nemzeti Szinház későbbi igazgatójának, volt Krudy - asztala is, közvetlenül az ajtó mellett pedig Molnár Ferenc társasága vacsorázott.

Szentgyörgyi Lili könyveket, különösen szótárakat kért kölcsön szenvedéllyel hajnali ujságiróbarátaitól és százszámra tanult meg francia, angol szláv szavakat, de még latin és görög szavakat is és nem telt bele másfél- két esztendőbe, természetesen igen rossz kiejtéssel, de nyelvtanilag tökéletesen beszélt a kis lány öt- hat nyelvet.

1913 januárjában egy impresszárió Oroszországba szervezett táncosgruppit Budapesten és erre a turnéra elvitte magával Szentgyörgyi Lilit is, aki akkor legfeljebb 18 éves lehetett. Azóta eltünt a budapesti éjszakai világból, elnyelte az alvilág, ahová fokról- fokra züllött és elsüllyedt. Szörnyű zuhanásának, tragédiájának oka egyébként az alkohol iránti fékezhetetlen szenvedélye, az ital, a pálinka lett a végzete a Folies Caprice és az Erdélyi- borozó 30 év előtti gödrösarcu, szökehaju kis táncosnőjének…