Az ausztráliai miniszterelnök a Csendes-óceáni hadszintér elhanyagolásáról

Genf, április 10.
(Német Távirati Iroda) Londonból jelentik: A Csendes-óceán az elszalasztott alkalmak arcvonala lett - állapitotta meg Curtin miniszterelnök a Times jelentése szerint Bataan elestének évfordulója alkalmával. Curtin nyomatékosan felszólitotta a szövetséges nemzeteket, ne hanyagolják le a Csendes-óceáni hadszinterét. A japánok egyre több időt nyernek s ez fokozódó mértékben lehetővé teszi számukra katonai állásaik kiépitését és konszolidálását. Már most sokkal hosszadalmasabb és nehezebb lenne őket megverni.

Csiangkajsek felesége Los Angelesben 45 percig tartó megbeszélést folytatott Evatt dr-ral, Ausztrália külügyminiszterével.

Evatt San Franciscóban beszédet mondott és ebben sürgette Japán azonnali leverését. „Csalódik mindenki - mondotta -, aki a Csendes-óceáni helyzetet nemcsak másodrendűnek tekinti, hanem további halasztással is összeegyeztethetőnek tartja. Tisztában kell lenni azzal, hogy ha elég hosszu ideig hagyjuk Japán birtokán a szövetségesektől elrabolt területeket, akkor a Csendes óceánon sötét jövő előtt állunk."