Nagy áldozatok árán sem tudták bekeriteni Rommel csapatait

Berlin, április 11.
A Nemzetközi Tájékoztató Iroda jelenti az északafrikai helyzetről: Rommel tábornagy fölényes stratégiájával, amely az angoloknak a régebbi sivatagi háborukból eredő összes tapasztalatait halomra döntötte, most is meg tudja őrizni elhatározásainak szabadságát és érvényre tudja juttatni azt a taktikát, amely ismételten megfosztotta az inváziós csapatokat attól a céltól, amelyre törekszenek: a német-olasz páncélos sereg megsemmisitésétől.

Rommel kötelékeinek nem csökkent harci ereje, a mostani sulyos harcokban is gondoskodik arról, hogy az északafrikai hadszintér az inváziós csapatok számára továbbra is a rendkivüli erőpazarlás képét mutassa anélkül, hogy az inváziós csapatok hadműveleteinek bármelyik szakasza is a kivánt sikerre vezetett volna. Pedig az angolok és az amerikaiak Algirban és Tuniszban csapatok és anyag, valamint a folyó utánszállitás olyan tömegeivel alkottak bevetési sulypontot, hogy számitásuk szerint már a bevetett tömeggel egymagában meg kellett volna bénitaniok a szabad erők minden játékát.

Rommel tábornagy és Arnim vezérezredes azonban éppen ezen a ponton keresztülhuzták az angolok és az amerikaiak szándékait és várakozásait. Az angolok legutóbb az amerikaiak és a francia zsoldos csapatok segitségével nem kevesebbszer, mint ötször próbálták csapatok és fegyverek legerősebb bevetésével nagyszabásu hadműveletekkel átkarolni a számbelileg sokkal kisebb német-olasz kötelékeket. Azonban minden alkalommal legsulyosabb veszteségeik mellett, a rövidebbet huzták. Rommel tábornagy kitérő mozdulatai most is a legmerészebb és legügyesebb hadmozdulatai közé tartoznak.

A szövetségesek véráldozatainak nagysága és a tunéziai tengelycsapatok sikeres ellenállása kitűnik abból a tényből is, hogy a tengelycsapatok az invázió kezdete óta ez év március végéig több mint huszezer foglyot szállitottak be. Ha a foglyok és az elesettek arányszámát a nemzetközileg elfogadott szokásnak megfelelően. 1:3-nak vesszük, akkor a mostani támadás megkezdéséig kerekszámban 60. 000-re tehető az elesettek száma. Óvatos becslés szerint a sebesültek száma legalább 120.000-nek vehető. E számokban csak a mostani támadás előtt veszteségek foglaltatnak, a mostani veszteségekről végleges számadatok természetesen még nem állhatnak rendelkezésre.