Őszinte helyzetjelentés a belpolitikai frontról

Budapest, junius 6.
Annak ellenére, hogy a törvényhozás munkája szünetel, igen sok képviselő tartózkodik még a fővárosban. A képviselők, a felsőháztagjai különböző klubokban, éttermekben találkoznak és fehérasztal mellett vitatják meg azokat a problémákat, amelyekre a hivatalos komünikékben ugy történik utalás: időszerű kérdések.

A csütörtöki összejövetel a Magyar Élet Pártjában - az ünnep miatt - elmaradt, igy a kormánypárti törvényhozók baráti összejöveteleken beszélgettek az eseményekről.

De nemcsak a kormánypárti tábor, hanem a jószándéku polgári ellenzék is érzi, tudja: ma nem szabad felesleges nehézségeket támasztani. Legutóbb munkatársunk hosszan beszélgetett Tildy Zoltán országgyülési képviselővel, a Független Kisgazdapárt ügyvezető elnökével. Tildy azt fejtegette előttünk, hogy a Független Kisgazdapárt nagyarányu, erősütemü tervbevett szervezkedésének nem az a célja, hogy pártviszályokat teremtsenek, pártoskodjanak, mindent és mindig kritizáljanak: ellenkezőleg: hozzá akarnak járulni a szükséges magyar egység megteremtéséhez. Egyébként a Független Kisgazdapárt munkája szépen halad. A párt polgári tagozata már nemcsak papiron létezik, hanem a valóságban is él. Varga Béla és Sulyok Dezső nagy munkával szervezik ezt a polgári tagozatot, amelyhez érdekes személyek csatlakozását várják a közeljövőben.

Fejlődik tehát a Független Kisgadzapárt, viszont sorvad a Nyilaskeresztes Párt. Napról- napra apad a taglétszám nyilaséknál. Ma már tisztán látnak ezek a rövid időre megtévedt és megtévesztett emberek, ma már elkerülik az Andrássy-uti házat, ahol a nyilas vezetők, keserűen tapasztalják: apad a taglétszám, kisebb a bevétel. A párttagdíjakat nem fizetik be a "hívek", hűtlenek a Hűség Házához a testvérek.

Az Egyedült Keresztény Pártban az elmult napokban ünnepet ültek. A pártvezér - gróf Zichy János - most volt 75 éves. Az idős főur ma is naponta bejár a pártba, ő és Eszterházy Móric gróf irányitásával intéződnek az ügyek. A 75 éves pártvezér pénteken a vezetőségi ülésen utasitást adott a párt szervezeteinek felfrissitésére. Az ifjusági tagozatot uj életre keltik. Hir szerint az Egyesült Keresztény Párt, amely valamikor fontos szerepet játszott a magyar belpolitikában, uj erők bevonásával uj akciók küszöbén áll.

Szépen fejlődik a Magyar Társaskör. Ez a társadalmi szerv a magyar elit uj működési kerete. Minden kedden összejönnek a kör tagjai, akik között oott látjuk a magyar politikai, gazdasági és társadalmi életszámos kiválóságát: élükön gróf Bethlen Istvánnal.