Válogatott csapatunk 40.000 néző előtt értékes győzelmet aratott Stockholmban

Svédország – Magyarország 2:3 (1:2)

Góllövő: Nordahl, Zsengellér, Nordahl, Sárvári, Zsengellér
Válogatott labdarúgó csapatunk Stockholmban négy zsúfolt tribün – 40.000 néző – előtt, pompás győzelmet aratott a kék-sárgák együttese ellen. A mérkőzésen megjelent a svéd trónörökös, aki kézfogással tüntette ki a két csapat legénységét, illetve Vághy Kálmán kapitányt.

Sárosi III. és Grehn kapitány választása után a 4-ik percben Sárvári szabályos gólt fejel, amit Viinioksa finn játékvezető érthetetlenül annulál. A 7-ik percben Tóth kapus előtt hirtelen zavar támad, a magyar háló őre sarokra ugrik, Nordahl pedig közelről a hálóba lő. (1:0).

Negyedóra után Zsengellér ügyes csellel megtéveszti a svéd védelmet, Ohlund átlépi a labdát, a hátvéd megzavarodik és Zsengellér egyenlít (1:1). A gyors svéd csatársor sokat támad, a középcsatár Nordahlt Olajkár II. nem tudja tartani. A 40. percben Grehn támadása után Nordahl megszökik s Tóth mellett gólt lő. (2:1).

Szünet után a 4. percben Tóth III. bead, a labda emberbe pattan, Tóth II. ismét beível, s ebből Sárvári egyenlít (2:2). Most nő a játék irama. A gyors Martensson jobbszélső Nagy II. és Bíró mellett sokszor elfut, ami miatt Bodola egészen hátrahúzódva segíteni kényszerül s így természetesen hiányzik elől, lemaradva a támadásokról.

A 32. percben a balösszekötő helyére húzódott Sárvári támad, Bergquist svéd kapus kényelmeskedik, Leander és Emanuelson összefut, Zsengellér pedig a hálóba fejeli győztes gólunkat (3:2).

Most jönnek a meleg percek. A svédek hatalmas iramban támadnak, de előbb Grehn fejesét, majd Nordahl nagy lövését védi a remek formában lévő Tóth kapus. A 41. percben Martensson helyzetét tisztázza magas vonalúan Tóth.

Nem sokkal később vége a mérkőzésnek. A magyar fiúk vállukra emelik Vághy Kálmán kapitányt, Sárosi III. pedig csapatát összegyűjtve, mind a négy tribün felé Huj! Huj! Hajrá! -t vezényel, amit a sportszerű svéd közönség hasonlókép viszonoz.

A magyar csapat legjobbja Tóth György kapus volt. Kívüle a gyors Rudas és a támadó sor esze: Zsengellér játszott jól, míg a svédek legjobbja a középcsatár Nordahl és a gyors Martensson jobbszélső volt.

A magyar csapat, – ha nem is játszott különösebben jól – derekas munkát végzett és – ami a fő – sportszerű viselkedésével elnyerte a svéd közönség szeretetét és elismerését.

Reméljük, hogy fiaink a nehezebb akadályon átjutva, Finnországban simán győznek északi testvéreink ellen már csak azért is, hiszen legutóbb a svédek 5:1 arányban verték meg a kék fehéreket.