Tokióban a Japán elleni nagy amerikai hadászati terv egy részének tekintik a csendesóceáni támadást

Tokio, julius 4.
(NST) A Rendova szigetén történt amerikai partraszállással kapcsolatban a japán sajtó hangsulyozza a délcsendesóceáni helyzet döntő fontosságát. Az Asahi leszögezi, hogy az ellenséges tervet, amely Guadalcanar szigetéről Russel szigetén át Rendova felé való előtörésben nyilvánul meg, nem szabad könnyelmüen kezelni. Rendova szigetén nyilván erős kötelékek szálltak partra és az ellenség igyekszik további erősitéseket szállitani oda.

Ezt a költséges taktikát, hogy egyik szigetet a másik után foglalja vissza, a japán léső erőnek Észak-Ausztráliára gyakorolt nyomára kényszeritette rá az ellenségre. Csak ezzel remélheti az ellenség, hogy Észak-Ausztráliát felszabaditja a japán légi flotta fenyegetésétől. Mindenesetre azonban az amerikai csapatok észak felé való előnyomulásában a Japán ellen irányuló nagy amerikai hadászati terv egy részét kell látni.

Északkeleten az Aleutákon, délnyugaton a Salamon-szigeteken, nyugaton Burmában és Kinában reméli az ellenség, hogy lassu előnyomulással támaszpontokra tesz szert a Japán elleni további összpontositott támadáshoz.

Több mint 27. 000 embert vesztett eddig az amerikai haditengerészet

Amsterdam, julis 4.
(Német Távirati Iroda.) Mint a brit hirszolgálat jelenti, az amerikai tengerészeti minisztérium közlése szerint az amerikai tengerészeti haderők, a tengergyalogságot és a partőrséget is beleértve Pearl Hrbourtól ezidáig összesen 27. 023 embert vesztett. Ezek közül 8163 halott, 4734 sebesült, 10.535 eltűnt és 3501 hadifogoly.

Japán vélemény a vulkánok bombázásának lehetőségéről
Tokio, julius4.
(NST) Amerikai légügyi szakértők ismételten azt követelték, hogy több tonna sulyu bombákat dobjanak a japán vulkánokra, hogy azáltal nagyobbarányu földrengéseket idézzenek elő és igy gyengitsék Japán háborus erejét. Japán szakértők szerint ez az elképzelés "az amerikai képzelet tipikus szülötte". Akilszune Imamura egyetemi tanár, a császári földrengéstani intézet volt vezetője az amerikai tervekkel kapcsolatban megállapitja, hogy még három-, vagy négytonnás bombáknak a vulkán krátereiben való felrobbanása sem idézhet elő földrengéseket, csekély helyi földrázkódtatásokon kivül.