Kürthy György, a Nemzeti Színház tagjának véres verekedése egy köruti trafikban

Nagy botrány játszódott le szombaton délután a József körút 2. számu házban levő dohánytőzsdében. A főszereplő Kürthy György, a Nemzeti Színház művésze.

A Nemzeti Színházzal szemben, a József- körút 2. számu házban egy forgalmas trafik van. Szombaton délután négy óra tájban többen tartózkodtak a dohánytőzsdében és nagy tolongás volt a pult előtt. Schöpflin Oszkár, a Standard-gyár főmérnöke cigarettát vásárolt, amikor fizetett, a mellette álló férfi meglökte. Schöpflin rendreutasította a férfit, mire ez állítólag erélyese, sőt sértő szavakkal válaszolt. Az illető Kürthy György, a Nemzeti Színház művésze volt. Schöpflin el akart menni az üzletből, mire Kürthy állítólag rátámadt, többször mellbe vágta és a mérnök védekezés közben a színészt megrugta.

Izgalmas jelenetek követték egymást, Kürthy elvesztette a fejét, rátámadt Schöpflinre, többször arcon ütötte, orrba vágta a mérnököt, majd később megfogta az orrát, elkezdte csavarni, úgy, hogy Schöpflin orrcsontja eltörött és elöntötte a vér.

A trafikban lejátszódott botránynak hamarosan híre terjedt a környéken, óriási tömeg gyűlt össze.
Ujságunk munkatársa beszélgetett a botrány szereplőivel.

Schöpflin Oszkárt a Rókus kórházban találtuk meg, ahová vasárnap délelőtt is kötözésre ment.
Orvosi vélemény szerint a főmérnök sulyosan megsebesült, hosszabb időn át orvosi kezelésnek kell magát alávetni és valószínűleg sokáig magán viseli az eset emlékét, mert
eltörött az orrcsontja is.

Schöpflin előadása szerint Kürthy kezdte a veszekedést. Sértő szavakkal illette, többször megütötte, sőt le is zsidózta.

Kürthy György kijelentette, hogy nem érzi magát bűnösnek, de elismeri, hogy megütötte Schöpflint. Izgatott lelkiállapotának tulajdonítja a történteket. Azt állítja, hogy Schöpflin ellökte őt a pult mellől és hasba rugta, azért jött méregbe és vágta orrba a főmérnököt.

Kürthy elmondotta azt is, hogy telefonon fel akarta hívni a Nemzeti Színházat, mert a délutáni előadáson is szerepelnie kellett volna.

Szerepét Raáb Antal ügyelő vette át a délutáni előadáson, este azonban már fellépett a színházban az „Igazi Passio”- ban, Pilátus szerepében.