Rövidek

Kikiáltották a független burmai államot
Tokió, augusztus 1. (NTI)
Burmában vasárnaptól kezdődően megszüntették a katonai közigazgatást és ezzel egyidejűleg dr. Ba Maw, a burmai közigazgatási tanács elnöke összehivta a Burma függetlenségét előkészitő bizottsaág tagjait. Az uj parlament azonnal megtartotta az első ülését és kikiáltotta a független burmai államot.

Burma hadat üzent az Egyesült Államoknak és Angliának
Tokió, augusztus 1.(Német Távirati Iroda.) A Domei Iroda rangooni jelentése szerint a burmai országgyűlés hadat üzent az Északamerikai Egyesült Államoknak és Nagybritanniának.

Egész Olaszországra kiterjesztették a hadiállapotot
Róma, augusztus 8.
(Stefani) A hivatalos lap augusztus 4-én kelt királyi rendeletet közöl, amely az egész királyság területére kiterjeszti a hadiállapot kihirdetését. A rendelet vasárnap lépett életbe.

"Németország és Japán vállvetve állja a harcot"
Berlin, augusztus 15.
(NST) Oshima tábornok, berlini japán nagykövet beszédet mondott és kijelentette, hogy a háromhatalmi egyezmény államait tántorithatatlan harci elszántság tölti el. Németország és Japán a legbensősebb egységben, vállvetve állja a harcot a közös ellenség ellen. Jöjjön, aminek jönnie kell, semmi sem fog megingatni bennünket abban az elhatározásunkban - fejezte be Oshima beszédét -, hogy a harcot mindaddig folytatjuk, amig az ellenséget le nem gyűtük.

Katonai jellegű határozatok a quebeci értekezleten

Lisszabon, augusztus 22.
Az angol hirszolgálat quebeci illetékes körökből kapott értesülése szerint az értekezleten elhatározták, hogy : 1. azonnal eleget tesznek a Szovjet sürgető követelésének elég komoly offenziva meginditása iránt; 2. elhatározták a légi, szárazföldi és tengeri támadások fokozását, végül 3. Kina megsegitésének minden eszközzel való fokozását.

Finn pártvezérek és közéleti előkelőségek emlékiratot intéztek a köztársasági elnökhöz
Helsinki, augusztus 22.
Különböző finn pártok vezetői és más közéleti előkelőségek emlékiratot intéztek. Ryti köztársasági elnökhöz. Az emlékirat, amelyet harminchárman írtak alá, arra kéri a köztársaság elnökét, hogy a kormány foglalkozzék olyan megoldás lehetőségével, amely Finnország számára biztositja a békét, továbbá az ország függetlenségét és szabadságát.

Amerikai és kanadai csapatok Kiska szigetén
London, augusztus 22.
A Nemzetközi Sajtó Tudósitó jelenti: Quebecben szombaton sajtóértekezlet keretében bejelentették, hogy amerikai és kanadai csapatok megszállták az Aleuták csoportjához tartozó Kiska szigetét. A bejelentést Churchill és Mackenzie King kanadai miniszterelnök tette. Az amerikai és kanadai flottaegységek augusztus 15- én kezdték meg a partraszállási vállalkozást.

Elhunyt  III. Borisz bolgár király
Szófia, augusztus 29.
(Bolgár Távirati Iroda) Filov miniszterelnök szombaton 20 óra öt perckor a szófaiai rádióban beolvasta a bolgár minisztertanács proklamációját, hogy III. Borisz cár augusztus 28-án, szombaton 16 óra 22 perckor néhánynapos szenvedés után meghalt. A bejelentés után a bolgár rádióban gyászindulókat játszottak.

Filov miniszterelnök ezután beolvasta a bolgár minisztertanács második proklamációját. Eszerint a bolgár alkotmány 24. szakasza alapján Bulgária uj cárja Simeon, eddigi trónörökös lett II. Simeon cár név alatt.


A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban

1. hét
Orelnél 57. 000 foglyot ejtettek a német csapatok. – Az angolszászok ujabb sulyos légitámadásokkal fenyegették meg Olaszországot. – Folyik, a fasiszta törvények felülvizsgálata. – Turinban ujra megindult a nyugodt munka. – Szicilia északi szakaszán az amerikai csapatok csak jelentéktelen előrenyomulást értek el.

2. hét
Egész Olaszországra kiterjesztették a hadiállapotot. – Az oreli szakaszon meghiusult a friss szovjet csapatok áttörési kisérlete. – Caronia és az Etna vidékén makacs ellenállást fejtenek ki a tengelycsapatok. – Légitámadások Turin, Milano, Génua és Bizerta ellen.

3. hét
Nyilt várossá nyilvánitotta Rómát az olasz kormány. – Változatlan hevességgel folyik a harc Bjelgorodtól délnyugatra. – Vasárnapra virradó éjszaka ujabb légi támadás érte Milánót.

4. hét
A quebeci értekezlet határozata: fokozzák a légi, szárazföldi és tengeri támadásokat. – A charkovi harci térségben tovább tart a nagy erőkkel kifejtett nyomás a német állások ellen, a miuszi arcvonalon elkeseredett közelharcokban verték vissza az ujabb szovjet támadásokat. – A madridi brit nagykövet befejezte tárgyalásait Francoval. – Légi támadás Helsinki ellen.

5. hét
III. Borisz bolgár király meghalt, a hatéves II. Simeon lett Bulgária uj uralkodója, a Régenskérdés rendezéséig a minisztertanács vette át az ország ügyeinek intézését. – Berlin: a keleti arcvonal déli és középső szakszán a harcok a legnagyobb hevességre emelkedtek. – Ujabb légi támadások délolaszországi városok ellen. – Amerika továbbra is a csendesóceiáni térségben hagyja haderejét zömét. – A finn képviselőház a jövő héten foglalkozik a békeemlékirattal.