A fővárosi statisztikai hivatal feltünő megállapításai Budapest erkölcseiről

Dr Ilyefalvy Lajos, a főváros statisztikai hivatalának igazgatója szerkeszti a Statisztikai Értesítőt, amely figyelemreméltó tanulmányt közöl legujabb számában a budapesti prostitució fejlődéséről. A tanulmány mindenekelőtt megemlíti, hogy 1931-ben Budapesten a nyilvántartott nők száma 1194 volt, ez 1936-ig csökkent, ettől kezdve azonban erősebb mértékben emelkedett és 1940-ben már 1228 volt. A titkos prostitucióból csak az előállítottak száma ad képet.

Tíz év adatait vizsgálta meg a statisztikai hivatal és megállapította ezekből, hogy a gazdasági helyzettől függetlenül jelentősen emelkedett az előállított nők száma. Amíg 1931-ben csak háromszor annyi nőt állítottak elő, mint amennyi a nyilvántartott volt, most már négyszeres mértéket is meghaladja.

Az előállítottak közül – mutatja ki a tanulmány – a 18 éven felüliek vannak nagyobb számban, azonban egyre több lesz köztük a fiatalabb. Az adatok elég sulyos képet festenek az erkölcsök lazulásáról. A nyilvántartott nők családi állapotában annyi változás állott be, hogy az utolsó években emelkedett az elváltak aránya. Érdekes képet mutat a statisztika a nők müveltségi viszonyairól, aszerint a magasabb képzettségűek aránya állandóan emelkedik. Ebből természetesen nem lehet még arra következtetni, hogy az ilyen nők magasabb társadalmi rétegekből kerülnek ki, hanem inkább az általában magasabb iskoláztatásra való törekvés az oka ennek.