A keleti arcvonalon bekövetkezettt kedvezőtlen időjárás seholsem tudta hátráltatni a németek elszakadó mozdulatait

Berlin, szeptember 19.
A keleti arcvonal déli részén pénteken lefoylt harcokról az Interinf a következőket jelenti: A kedvezőtlen időjárás, amely mindenütt bekövetkezett, seholsem tudta hátráltatni a németek elszakadási mozdulatait. Ezek rendszeresen és tervszerűen tovább folynak. A Szovjet számos heves támadása seholsem tudta őket megzavarni. Ahol a bolsevisták megpróbáltak behatolni a német fedező-vonalakba, kisérleteik meghiusultak. Támadásaik, helyi szívóságuk ellenére is, legtöbbször a német utóvédek előtt megakadtak.

Helyi betöréseiket ellentámadásokkal rendbehoztuk, igy a többek között Krasznoarmejszkojetól nyugatra, ahol a bolsevisták oldalozó ellentámadásaink következtében erősen veszélyeztetett helyzetbe kerültek és 14 páncélosukat elvesztették.

Erős utánnyomulás volt észlelhető a németek összpontositási mozdualatai ellen Charkovtól nyugatra. E vidékről északnyugatra a németek kezdetben mozgó harcmodorban teljesen meg tudták tartani állásaikat.

Nagy német ellenvállalkozás folyt az Udaj-szakaszon. Nagyobb szovjet erők egész nap ostromolták a német arcvonalat. Élénk harctevékenység volt pénteken a kubáni hidfőnél is. A szovjet nem csökkenő erővel folytatta támadását az ottani német állások ellen. Különösen hevesek voltak támadásai a hidfő déli részén, de még a német előörsök magasságában, illetőleg a főharcvonalak előtt visszavertük őket és az ellenség gyalogságának érzékeny veszteségeket okoztunk.

Deszna-szakasz, amelyről a Szovjet azt állitja, hogy ott széles arcvonalon megverte a németeket, továbbra is a németek uralma alatt áll. A bolsevistáknak pénteken sikerült ugyan két merész helyi betörésük, de ezeket elreteszeltük és igy hatástalanná tettük. Ugyanigy végződött a Szovjet támadó kisérlete Brjanszktól nyugatra, ahol nagyobb erők indultak támadásra a német arcvonal ellen. Nagyszámu német üteg összefogott tűze a kisérletet már kibontakozóban elfojtotta.

A legnagyobb vállalkozás ismét az északról csatlakozó területen a Moszkva felé vezető két gépkocsiut között folyt le. Szovjet harckocsik, gépesitett egységek és lövészhadosztályok tömegei széles arcvonalon indult a német állások ellen, a tüzérség erős pergőtüzétől támogatva. Különösen erősek voltak a szmolenszk-moszkvai gépkocsiuttól északra a némtek ellen inditott támadások. A németeknek teljes sikerült volt. A Szovjet erőfeszitéseit legnagyobbrészt még a német főharcvonal előtt sikerült meghiusitani. Helyi betöréseket rövid idő alatt ellentámadásokkal rendbehoztunk.

Az északi szakaszon csak a leningrádi zárógyűrű keleti részén került sor harcokra. Itt a szovjet csapatok folytatták elkeseredett támadásaikat a Szinjavino-magaslatokon levő német állások ellen. Valemennyi áttörési kisérletüket most is teljes mértékben elháritottuk.