Rövidek

A Szentatya nem jósolta erre az évre a háboru befejezését
Róma, szeptember 5.
(Magyar Távirati Iroda.) A vatikáni rádió külföldre szóló adásában helyesbitette a Tribuna de Lausanne egyik cikkében foglaltakat, amelyek szerint a pápának a rádiószózata végén elhangzott kijelentését, hogy reméli, hogy ebben az évben megszűnnek a pusztitások és a rombolások és ez az év az uj élet hajnala lesz, a svájci lap ugy értelmezte, hogy az "ebben az évben" kifejezés 1943-ra vonatkozik.

A Szentatya azonban a háboru ötödik évéről beszélt, tehát ez a kifejezése is erre vonatkozik. Ez nem jelenti azt - mondotta a vatikáni rádió -, mintha a pápa nem kivánná, hogy a háboru mielőbb véget érjen, ez csak azt jelenti, hogy a Szentatya nem kivánt jóslásokba bocsátkozni beszéde folyamán.

Churchill Ausztália washingtoni nagykövetével a Japán elleni háboruról tárgyalt
Washington, szeptember 5.
Washingtoni jelentés szerint Churchill szombaton Dixonnal, Ausztrália washingtoni nagykövetével tárgyalt az ausztráliai csapatoknak a Japán elleni háboruban való tevékeny részvételéről.

Rommel tábornagy a felsőolaszországi német csapatok főparancsnoka
Berlin, szeptember 12.
Az olaszországi német rendszabályok hatékonysága most már mindenki előtt világos. A felsőolaszországi német kötelékek főparancsnoka Rommel tábornagy lett és ez a választás ujból beigazolta, hogy a német legfelsőbb vezetésnek milyen biztos keze van az elhatározó pillanatokban. Ezzel kapcsolatban emlékeztetnek arra, hogy Rommel rendkivüli hadászati képességei ott váltak be legjobban, ahol az éghajlat és a terepviszonyok a legkeményebb próba elé állitották.

A Führer a főhadiszállásról nagy lendülettel tartotta meg beszédét
Berlin, szeptember 12.
(Német Távirati Iroda.) A Führer környezetéből híre jár, hogy Hitler Adolf pénteki beszédét a főhadiszálláson lévő hivatali szobájából mondotta. A Führer - mint kiemelik - rendkivül egészséges jelenség volt. Különösen feltűnt életereje és lendületessége.

Eden Moszkvában
Stockholm, szeptember 19.
(Magyar Távirati Iroda.) Eden, brit külügyminiszter már Moszkvában van, jelenti lapjának egy amerikai ujságiró Londonból. Az Aftonbladet londoni tudósitója közli ezt a hirt, amely szerint Eden és Molotov még amerikai kiküldött megérkezését várják. Az amerikai kiküldött személyéről még semmi sem ismeretes.

Hull külügyminiszter sajtóértekezleten kijelentette, hogy erről a hiresztelésről semmit sem tud. Hangsulyozta, hogy Amerika és Nagybritannia nem adták fel a négyhatalmi-kombináció gondolatát. Oroszországot és Kínát beleértve. Bensőségesebb angol-amerikai együttműködésre törekszenek háboruban és békében.

Jelentéstételre hivták Amerika moszkvai nagykövetét
Lisszabon, szeptember 19.
Az angol hirszolgálat jelenti, hogy William Standley tengernagy, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete jelentéstételre Washingtonba érkezik. Washingtonban azt tartják, hogy Standley beszámol a Szovjetunió háborus álláspontjáról és közvetlen felvilágositásokat nyujt Sztalinnak a tervbevett hármas találkozóval kapcsolatos álláspontjáról.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
A Donec középső szakaszánál összeomlott a szovjet támadása. – Calabriában egyre fokozzák az angol csapatok partraszállását. – A nyugati területen sulyos károkat szenvedtek a bombázott helységek. – Ujabb légi támadások olasz városok ellen. – Angol ügynököket fogtak el Dániában.

2. hét
Közzétették az olasz fegyverszüneti feltételeket. – Kemény harcok Salerno, Sorrento és Nápoly vidékén. – A poglavnik kinevezte Fiume, Susak és a dalmáciai területek uj polgári vezetőit. – Az olasz Samos szigetét görög kézre adták. – Elváló mozdulatok és erős német ellentámadások a szovjet fronton. – Brindisi és Catanzaro az angolszászok kezén.

3. hét
Német csapatösszevonások a Földközi-tenger keleti részén. – Részletes jelentés a salernói csatáról. – Tervszerűen folynak a német elszakadó mozdulatok a keleti arcvonalon.

4. hét
A Dnyeperen átkelt szovjet csapatokat a németek visszavetették. – Szövetségközi bizottság alakult Algirban. – Sumner Welles utóda Edward Stellinius. – Angolszász előretörések a Manfredóniai öbölnél.