Rövidek

Berlini nyilatkozat a béketalálgatások hátteréről
Berlin, október 3.
Szovjetorosz részről - jelentette ki a Wilhelmstrasse szószólója - nyilván érdek az effajta hiresztelések terjesztése, mert a szovjet azt hiszi, hogy igy majd azt a benyomást kelti, mintha a Szovjetunió olyan hatalmas fölényben lenne Németországgal szemben, hogy németeknek már alkudozniok kell a békéről. A második ok Moszkva részéről valószinűleg az, hogy ezekkel a hiresztelésekkel meg akarják ijeszteni a szövetségeseket és azt akarják, hogy az angolszászok német-orosz különbékétől tartsanak. Ily módon a szovjet kétségkivül a második arcvonal kialakitását akarja erőszakolni. Moszkva harmadik okát a Wilhelmstrassen abban látják, hogy a szovjet nagyobb engedékenységre akarja rábirni a szövetségeseket az egyéb orosz követelések irányában.

Megélénkültek a harcok Burma határán és Ujguineán
Tokió, október 3.
A Nemzetközi Sajtó Tudósitó jelenti: A burma-indiai határszélen huzódó hadszintéren lényegesen megerősítették az ellenséges erőket, igy különösen a Buthidaung-szakszon - irják a japán lapok. Az egész arcvonal mentén kisebb élénkülés, észlelhető. Az ellenséges légihaderő is elvétve támadásokat intéz a burmai határvidék ellen.

Uj-Guniea szigetén, Finchafentől északra a japán csapatok heves harcban állnak a partraszállás ellenséges kötelékekkel, amelyek fölényben levő légihaderő támogat. A kinai hadszintéren a japánok szeptember második felében jelentős sikereket értek el a Kwangszi-tartományban garázdálkodó kommunista bandákkal szemben.

Amerikai légitámadások a Keleti-tenger német partvidéke ellen

Amsterdam, október 10.
(Német Távirati Iroda.) Az angol hirszolgálat jelenti, hogy az amerikai haderők angliai főhadiszállásának közlése szerint az Egyesült Államok bombavető kötelékei a Kelet-tenger német partvidéke ellen intézett szombati támadásuk során a vállalkozás egész tartalma alatt rendkivül erős ellenállásra találtak. A berepülés kezdetétől állandóan ellenséges vadászgépek támadták a bombázókötelékeket.

A vasárnapra virradó éjszakán bombákat dobtak Londonra
Berlin, október 17.
(Német Távirati Iroda) Német harcirepülőgépek az október 17-ére virradó éjszakán London területére és az angol déli parton lévő elszórt célokra bombákat dobtak.

Sforza gróf Algirba érkezett

Lisszabon, október 17.
Az algiri rádió közölte, hogy Sforza gróf az amerikai szabad olasz mozgalom vezére, Algirba érkezett.

Angol-amerikai repülőgépek szórványosan bombázták a Dunántult

Budapest, október 24.
A Magyar Távirati Iroda jelenti: Angol-amerikai repülőgépek vasárnap a déli órákban az ország délnyugati határát több hullámban átrepülték. A Dunántul különböző részeiről szórványos bombázást jelentettek. A támadó repülőgépek az ország nyugati és délnyugati részein átrepülve hagyták el az ország légiterét. Személyi veszteségről, vagy anyagi kárról eddig jelentés még nem érkezett.

Eisenhower szerint a háboru nagyon kemény

Lisszabon, október 24.
Eisenhower tábornok, főparancsnok az algiri rádió utján közvetitett beszédében hangoztatta, hogy ez a háboru nagyon kemény és sok véráldozatot követel. Felhivást intézett az otthonhoz, hogy a belső arcvonal szilárdan álljon a harcoló katonák mögött, mert ebben a háboruban katonának és otthon maradottaknak egyformán kell küzdeniök a győzelemért, bár pedig ez "még igen messze van".

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Az olasz fronton megröviditett állásokba vonultak a német csapatok. – Német mérleg a Szovjet nyári offenzivájának eredményéről. – Ujabb légi támadás München ellen. – Sulyos harcok a Dnyeperen átkelt szovjet csapatokkal.

2. hét
Antal István beszédet tartott a háborus besszre spekulálókról. – Nagy légi harcok voltak Németország felett. – Hivatalosan cáfolják a bozeni és trienti olasz tartományok német annektálásáról terjesztett hireket. – Elsüllyedt egy menekülteket szállitó dán hajó. – Légi csata volt Athén mellett. – Százkilométeres fronton indult meg legerősebben az uj szovjet támadás.

3. hét
A szovjet Dnyepropetrovszknál is megkezdték ujabb támadásukat. – Vasárnapra virradóra ujabb német légi támadás volt London ellen. – Kiev, Gomel és Melitopo körül folytatódnak az elkeseredett harcok.

4. hét

A keleti arcvonal nagy csatájában mindkét fél tartalékokat vetett be. – Berlinben nem számitanak a harcok ellanyhulásával. – A németek elfoglalták Levitha és Stampalia szigeteket.