Támadások és ellentámadások Olaszországban

Berlin, december 19.
(Interinf.) A délolaszországi harcokról jelentik: A hegyvidék és a partmenti szakaszokon a harctevékenység pénteken meglepetésszerűen lanyhult és szombatra virradó éjszaka az angolszász csapatok teljesen passziv magatartást tanusitottak. A pillanatnyi helyzetet az jellemzi, hogy sem Clark nagy támadásának a Cassino völgy bejáratánál, sem Montgomery jelentős tömegeinek Ortonától délkeletre nem sikerült a német záróvonalat kimozditani helyéből.

A háromnapos heves és mindkét részről rendkivül elkeseredett harcokban az erős angolszász támadókötelékek vagy már a német vonalak előbb megakadtak, de legjobb esetben sem jutottak előbbre seholsem két kilométernél nagyobb szakaszon A német vonalakat számbeli fölényük dacára sem tudták áttörni.

Német részről teljesen töretlen a harccsapatok harcereje és igy a német kötelékek pénteken több helyen ellentámadásba lendültek. Ezzel főleg az Adria-menti parti szakaszon semmisitették meg az angol-szászok előzőnapi ereményeit. Ez a megállapitás vonatkozik elsősorban az orsognai szakaszra. San Vitótól délre két magaslatot foglaltak el rohammal és a nap folyamán még előbbre jutottak keleti irányban.

Guardiagrelenél kisebb brit kötelékek felderitővállalkozását oly erővel verték vissza, hogy itt is sikerült a német biztositó- állásokat jóval előbbre tólni.  A 8. brit hadsereg pénteken a part közelében mindössze néhány felderitővállalkozást hajtott végre.