Vasárnap nagy razzia volt a fővárosi strandokon és pestkörnyéki weekendtelepeken

Többszáz igazoltatott ellen indult eljárás

Rekord nyári vasárnapi forgalma volt a strandfürdőknek

Meleg vasárnap reggel köszöntötte a budapestieket, akik boldog örömmel áramlottak a strandok felé, hogy az egész heti munka után kiélvezzék ennek a nyári napnak örömeit. Azok a tiz és huszezrek akiknek módjuk volt, már szombaton elsiettek a fővárosból a és a dunamenti weekend- telepek szombat este teljesen megteltek. Vasárnap reggel 7 órakor nyitottak a budapesti strandfürdők, pénztáraik előtt azonban félhét óra tájt gyülekezni kezdett már a közönség. A Hétfő Reggel munkatársa sorra járta a budapesti strandfürdőket.

Először a Szent Gellért Hullámfürdőbe látogattunk el. Délelőtt kilenc órakor a hőmérséklet árnyékában már 29 fok fölé emelkedett, s a fürdő ebben az időben a teltház képét mutatta. Ugyszólván mozogni sem lehetett a hullámfürdőben és a fürdő vezetőségének számitása szerint mintegy kétezer ember szorongott már ekkor a hullámfürdőben és a hozzá tartozó pezsgőfürdőben. A thermálfürdő kabinjait is a strandolók foglalták el.

Hasonló volt a zsufoltság a Széchenyi- strandfürdőben is. Délelőtt 10 órakor közel ötezer ember strandolt, valamennyi kabin megtelt ugy, hogy a thermálfürdő kabinjait itt is megnyitották és a déli órákban már 7500 látogatója volt a Széchenyi – strandfürdőnek.

A margitszigeti strandfürdőben fél 11- re ugyancsak elfogytak az üres kabinok, s az ujonnan jöttek számára csupán fogasokat tudtak adni, Ez Budapest legnagyobb strandfürdője, amely 18- 20.000 embert is be tud fogadni és az esti órákig a fürdő vezetőségének számitása szerint feltétlenül megfordul a strandfürdőn ennyi ember. A legerősebb nyári nap forgalmát érik el tehát vasárnap a budapesti strandfürdők.

A Petőfi - tér előtti Dunauszoda vasárnap délelőtt nyitotta meg kapuját, a még hüvös Duna viz sem tudta elriasztani ennek az uszodának régi törzsközönségét, s koradélelőtti órákban itt is valamennyi kabin megtelt, annak ellenére, hogy a belépődíjat, valamint a törülköző és fürdőnadrág kölcsönzési diját a mult évvel szemben emelték.

A zsufoltságig megtelt strandfürdők látogató közönsége enyhe kifejezéssel élve nagyon vegyes volt. A főváros városgazdasági szakbizottságának közelmultban tartott ülésén ezt szóvá is tették és kifogásolták, hogy a régi szolidan viselkedő törzsközönséget a budapesti uszodákból, strandokról olyan elemek szorítják ki, akik viselkedésükkel megbotránkoztatják a sportoló és üdülést kereső közönséget.

Az ülésen dr. Némethy Károly tanácselnök bejelentette, hogy ezek ellen a botrányosan viselkedő és erkölcsi érzékükben meglazult elemek ellen a budapesti államrendőrség főkapitányságának segitségét kérték. Vasárnap délelőtt azután a rendőrség erélyesen végig razziázta a budapesti strandfürdőket, de a weekendtelepek átfésülésére is sor került. A rendőrség dunai kapitánysága, a csendőrség és a detektivtestület közösen végezte a nagyszabásu ellenőrzést. Először a nyilvános fürdőket vizsgálták át, mindenkit igazoltattak. Ezután motorcsónakon a dunai strandokat és weekendtelepeket kerestek fel. A pestkörnyéki községekben ezt a munkát a csendőrök végezték el.

Az általános razzia során több körözött bünöző, tolvaj került rendőrkézre, de akadt szépszámmal a hálóban olyan is, akinek itt tartózkodása nem indokolt és nem kivánatos. Ezeket toloncházba vitték. Többszáz igazoltatott ellen indult eljárás. A főváros felkeresésére a rendőrség egyébként elhatározta, hogy a fürdők, strandok és weekendtelepek ellenőrzését a nyári idényben többször megismétli és megtisztitja azokat az oda nem való elemektől.