A középiskolás leányatléták nagy seregszemléje

Hideg, csípős szél vágtat keresztül a BBTE-pályán és nagy esőfelhőket hajt maga előtt. Ősz van, a pályán azonban virágzó tavasz. Szebbnél-szebb fiatal leányok, kék „mackóban” futkosnak és bemelegítenek a zöld gyepen. Nagyszabású atlétikai versenyt rendez a KISOK. Közel száz kisleány gyűlt egybe, hogy összemérje erejét egy nemes vetélkedés keretében. Tíz iskola növendékei adtak találkozót ezen a hideg őszi délutánon.

Szép versenyeket láttunk és az eredmények is magas színvonalon mozogtak. Legszebb eredményt Gyarmathy, a debreceni Dóczy gimnázium növendéke ért el, aki jobb eredménnyel szerepelt a szombati versenyen, mint a magyar bajnokságban múlt vasárnap.

A 145 cm-t első kísérletre könnyen vitte, míg a 147 cm csak második javítás után sikerült. Megpróbálkozott a 150-es magassággal is, azonban a hűvös időjárás itt már befolyásolta a versenyt: az izmok merevek lettek és hiába kísérletezett a jó formában lévő fiatal magyar bajnok a 150 cm-rel, nem sikerült egyik kísérlete sem.

100 méteren is Gyarmathy Olga lett az első 14.6 mp-cel. Ez a szám, továbbá a diszkoszvetés először szerepelt a KISOK-leányverseny műsorán. Az eredmények ezekben a számokban elég mérsékeltek, de ha figyelembe vesszük azt, hogy a most versenyzőknek eddig csak egy edzési alkalmuk volt és azt, hogy kezdők is, akkor teljesítményük is elismerésre méltó.

A diszkoszvetés győztese szintén debreceni kislány lett Agárdy 23.48 m-rel nyerte a versenyt. Távolugrásban a tehetséges Józsa (Szilágyi gimnázium) győzött 422 cm-rel. Nagyon ügyes ez a kislány, és ha tovább is szorgalmas lesz, hamarosan szép eredményeket fog elérni, úgy a magas-, mint a távolugrásban. Csak talán, a ruganyosságán kell egy kicsit javítani!

A labdahajítás Martossy (Szent Margit gimnázium) zsákmánya lett. Eredménye 54 méter 40 centiméter. A másik futószámban szintén debreceni győzött Bánky személyében. 7.5 nap alatt futotta az 50 métert. A 4x50 m-es stafétában, a debreceni Dóczy gimnázium csapata lett az első 30 mp alatt.

A legtöbb győzelmet a debreceni Dóczy gimnázium növendékei szerezték meg. Soraikban ott láthattuk Gyarmathy Olgát, a magasugrás ez idei országos bajnokát, aki egymaga két szám győztese lett. A Szilágyi, a Zrínyi, az Új iskola, vagy bármelyik jelenlevő iskola, éppen olyan jó munkát végzett, mint a debreceniek.

Az a lelkesedés és szorgalom, ahogyan ezek az iskolák erre a versenyre készültek és ahogy a nagy hideg ellenére versenyeztek s végig ki is tartottak: példát szolgáltathat bármely egyesület részére.

Külön ki kell emelni a nagyszerűen működő versenyrendezőséget, amely Sümeghy Vera dr., a KISOK női ügyek előadójának vezetésével mintaszerűen látta el nehéz feladatát. Bár a versenyzők sokat szenvedtek a hideg széltől és esőtől, talán mégis a legnehezebb feladat a versenyrendezőségnek jutott, amely ennek ellenére is végig kitartott őrhelyén.