7 magyar, 4 német győzelem az évadzáró atlétikai viadalon

Kissé hűvös őszi időben 4000 néző előtt rendezte meg a MASz az évad egyetlen hazai nemzetközi atlétikai eseményét. 11 német atléta vett részt a versenyen, melyet végigtapsolt Dietrich von Jagow német követ és vitéz Tárczay Felicides Román dr. is.

A rendezés bizony igen gyengén sikerült. A megafon és az akusztika nagyon rossz volt, úgyhogy a cél tájékon ülő nézők alig értették a hirdető szavát. De nem akadt célszalag sem, ami bántó gondatlanság, sőt távfutó számoknál az utolsó kör kezdetét jelző csengő hangját is hiába vártuk, mert csengő sem volt.

De híján voltak a rendezők is, akiket Bácsalmási dr. igyekezett a verseny kezdete előtt néhány perccel a nézők soraiból a pályára lecsalogatni. Ha még megemlítjük azt, hogy az egész nézőtér azt hitte, hogy csak előfutamot futnak 100 méteren a versenyzők - holott az, mint később kiderült, a döntő volt - akkor tiszta képet kaphatunk arról: hogyan nem szabad versenyt rendezni!

Hasábjainkon már többször rámutattunk a rendezőhiányra. Reméljük, hogy a most el kővetkező téli holtévadba segítenek majd valami tanfolyamfelével ezen az alapvető bajon.

Hogy a 11 számból, hetet megnyertünk s csak négyben kaptunk ki, az atlétáink magas értékszintjét jelzi. Mert miként azt velünk a verseny előtt Vadas Iván az UTE mestere közölte, a magyar versenyzők már kéthete „élvezik” a szó nemes és kevésbé nemes értelmében az atlétikai évad megszűntét. A kondíció terén tehát érthető hibák keletkeztek.

Jól tudjuk, hogy a mai háborús időben nem lehet sokat töprengeni, sőt el kell fogadnunk egy olyan ajánlatot, melynek révén most a német atlétákat pályánkon láthattuk, de bizony kapuzárás után két héttel kiállanunk 4000 néző előtt nagyon is kockázatos dolognak bizonyult.

A németek egy bukaresti versenyre készülve, útban a román főváros felé itt töltöttek két napot s mivel a mieink a fenti okokból már nem voltak edzésben egyrészt mérsékeltebb formában vették fel a küzdelmet, másrészt egyszerűen távolmaradtak, lásd: Vadas, Remecz, Levente, Gyuricza, Vermes, Sólymosi, Kelen, Esztergomi, Szabó Miklós és Kiss György esetét.

A magyarok közül a testnevelő Nagy Vincét illeti a legnagyobb dicséret. Az idén üstökősszerűen feltűnt tanárjelölt 1:54.4-es ideje azt sejteti, ő lesz jövőre 800-as mezőnyünk éllovasa. Örömmel hallottuk, hogy Nagy Vince a futás fanatikusa, ki naponta kétszer trenírozik.

Kívüle szépen futott Pelsőczy 200-on. 100-on egészen merev volt. Mintha keveset „melegített” volna. Isiásza miatt ilyen hűvös időben előfutamot kellett volna futnia. Sajnos nélkülöznünk kellett a kis újpesti Csányi Györgyöt, - aki a lila-fehér mezt október 4-én angyalbőrrel cserélte fel.

Görkói „Hanzi” barátunkat szombaton délután a Svábhegyen láttuk kerékpározni, ami szép sport, de a legkevésbé sem használ az atléta laza izomzatának és ízületének. Ráért volna ezzel a biciklizéssel mondjuk hétfőig. Akkor ideje 49 mp körül lett volna.

A szorgalmas Híres szép nemzetközi győzelmével rátette a pontot idei dicsőséges szereplésére. Az UTE büszke lehet örvendetesen megkomolyodott távfutójára. Szilágyi és Németh meg mindig jó, a dobóinkon azonban - mindhárom „fegyvernemben” - már látszott az évadvég.

A német vendégek közül az eszményi alakú Bongen a legtehetségesebb. A dobás technikájáról ugyan kevés a fogalma – mert csak kilökése villámgyors – s a golyót kifordított tenyéren nyakától messze tartotta. Helyes stílussal állandó 16 méteres dobóvá, válhat.

Pompásan és egyenletesen ugrott Albert. 721, 736, 741 és 723-as ugrása komoly formáját bizonyítja. A gyorsfutó Lehmann és a 800-as Schlundt is tehetséges, míg a veterán Syring kissé elerőtlenedett.

A közönség végeredményben néhány szép versenyt és jó eredményt látott. Jövőre – reméljük már békésebb világban – végre ismét elkövetkezik az az idő, amikor több ország válogatott atlétacsapatát láthatjuk vendégül a pesti pályákon.

A MASz nemzetközi versenyének győztesei:
100 m: Lehmann (Németország) 10.8.
200 m: Pelsőczy (MAC) 21.6.
400 m: Görkói (BBTE) 49.9.
800 m: Schlundt (Németország) 1:54 3.
1500 m: Híres (UTE) 3:56.8.
5000 m: Szilágyi (BBTE) 14:45.5
Távolugrás: Albert (Németország) 741
Súlylökés: Bongen (Németország) 1536.
Diszkoszvetés: Kulitzy (BBTE) 4609.
Gerelyhajítás: Várszegi (MAC) 6373.
Svédváltó: Csépánfalvy (MAC), Felsőczy (MAC)
Görkói (BBTE), Bánhalmi (MRTSE) 1:57.7.