Katasztrofális vereséget szenvedett a magyar csapat

Svédország – Magyarország 7:2 (2:2)

Borongós, hűvös őszi vasárnap borult Budapestre. Az Üllői-út zöldgyepe körül 60.000 főnyi közönség zsibong és izgatottan várja az egyetlen idei nemzetközi labdarúgó mérkőzés megkezdését.

A páholyokban a társadalmi és sportelőkelőségek foglaltak helyet. A klubház teraszáról hatalmas nemzetiszínű lobogók hullanak alá: a Kormányzó úr is végignézi a nagy viadalt. A zászlóárbocokon a svéd és magyar lobogókon kívül ott piroslik a német zászló is a német játékvezető Miesz tiszteletére.

Negyedháromszor felmorajlik a tömeg: a Kormányzó úr érkezett meg. Hatalmas ünneplés fogadja. Páholya elé vonul a sárgatrikós, kéknadrágos svéd és a piros melegítős magyar csapatot. A folyamőrök zenekara eljátssza a két nemzet himnuszát. Sárosi Béla, a magyar csapatkapitány választ és a svédek kezdik a játékot.

A két csapat így áll fel:
Svédország: Sjöberg – Nilsson I., Adéhn – Andersson, Emmuelsson, Grahn – Nyberg, Gren, Nordahl, Carlsson, Nilsson II.
A magyar csapat: Tóth – Kispéter, Mészáros – Nagy II., Szabó, Sárosi III. – Tóth III., Zsengellér, Szusza, Sárosi dr., Egresi.

Védelmünk gyenge: a svédek lövik az első gólt

Azonnal a mieink támadnak, a 3. percben Tóth III. elől kivágják a labdát, a sarokrúgás után azonban Nagy II. mellé lő. Egyelőre Sárosi Béla óriási bedobásai keltenek feltűnést, a pálya széléről a kapu sarkába dobja a labdát.

A 8. percben Tóth III, szabadrúgását kornerre mentik, majd Nagy II. váratlan lövését ejti ki a svéd kapus. A svéd balösszekötő igen veszélyes, szerencsére leadása lesen éri a svéd balszélsőt. A magyar védelem egyelőre könnyen zavarba jön. A 10. percben esik az első komoly lövés. Sárosi dr. bombáját a svéd kapus fogja.

Újabb sarokrúgás. Nagy II. ismét mellé lő. A svédek ritkán, de veszélyesen támadnak, védelmünk kapkod és a 15. percben Carlsson 10 méterről lő, labdája a kapufáról laposan a hálóba vágódik (1:0).

Gyors magyar támadás után Szusza kerül jó helyzetbe, de a kapus az utolsó pillanatban kirúgja előle a labdát. Nagy helyzet volt. A két fedezet nagyszerűen látja el labdákkal a csatársort, de a svéd védelem mindig idejében közbelép. A 20. percben Zsengellér váratlanul fölé lő.

A 22. percben egyenlítünk. Egresi sarokrúgása után Sárosi dr. fejjel pompásan csúsztatja a labdát Szuszához, akinek a fejéről az ellenkező sarokba pattan a labda. Pontos, szép akció volt. (1:1).

A magyar csapat néhány pompás támadást vezet, és a levegőben lóg a második magyar gól is. A 29. percben egy pillanatra felszabadulnak a svédek, a jobbszélsőjük tisztán, egyedül futhat a magyar kapu fölé, a tizenhatosról leadott lövését Tóth védi.

Valóságos tűzijátékot rendez a magyar csapat a vendégek kapuja előtt. Tóth III. fordulásból küldött lövése a kapufáról pattan ki, majd Zsengellér lövését öklözi ki a svéd kapus a gólvonalról.

Egy perc múlva megint Zsengellér labdáját hárítja a kapufa. A 35. percben Szusza megsérül, Sárvári jut be a helyére. Öt perc múlva azonban Szusza bekötött fejjel visszajön és máris pompás labdával szökteti Egressit.


Védelem, óh!

Szórványosan támadnak a svédek, de amint átjutunk a félvonalon, máris baj van. Így a 41. percben Kispéter tétlenül nézi, amikor a svéd balösszekötő jobbra vágja át a labdát és a háttérből előretörő svéd jobbszélső hálóba lövi a labdát (2:1). Nagy baj azonban nincs. Az utolsó percben Szusza kapu előtti kavarodás után a hálóba gurítja a labdát. (2:2)

A második félidő góllal kezdődik

Alig kezdünk, máris gólt kapunk. A svéd középcsatár fut a kapunk felé. Tóth kifut eléje, vetődik, a labda a kapusról balszerencsére a svéd balszélső, Nilsson elé pattan, aki az üres kapuba továbbítja a labdát. (3:2)

Néhány magyar támadás után újra svéd gól következik. A 8. percben a svéd középcsatár 6-8 méteres előnnyel fut a jobbszélen, bekanyarodik, Tóth kifut eléje, a svéd csatár 30 méterre a kaputól átíveli fölötte a labdát, amely pont a jobb sarokba hull. 4:2 a svédek javára.

Támadunk, támadunk, de semmi sem sikerült. Sárosi dr. nagyszerűen játszik, pompás labdákkal látja el társait, az utolsó pillanatban azonban mindig közbejön valami. Szusza ujra a kapufát találja el, néha egészen beszorítják a svédeket, akik sokszor hát emberrel védekeznek.

Zsengellér többször is hibázik jó helyzetben. Ha azonban a svédek kezdenek támadni, máris itt a baj. A 25. percben villámgyors svéd támadás, védelmünk sehol, újra Nordahl, a középcsatár gurítja tisztán a hálóba a labdát. (5:2) Az utolsó negyedórában visszaesik csapatunk, a 31. percben és a 43. percben Nilsson lő újabb gólt. (7:2)

Miért vesztettünk:
A játék képe egész mást mutatott, mint amit az eredményekből következtetni lehetne. A magyar csatársor szépen szövött támadásokkal közelítette meg a számtalanszor a svéd kaput, néha perceken keresztül a svéd tizenhatoson belül pattogott a labda, azonban a csatársorunk nem tudta áttörni a svédek lelkesen küzdő, sokszor hét emberből álló védelmi falankszát.

A svéd kapus csak az első percekben volt gyengébb, aztán viszont mindent védett. A hátvédsorban a hórihorgas Emmuelsson volt a legjobb. A játékot így jellemezhetnénk: a magyar csatársor harca a svéd védelemmel. A vereségünket a védelmünk hihetetlenül gyenge játéka okozta. Akkor futottak el mellettünk a gyors svéd csatárok, amikor akartak.

Különösen Kispéter és Szabó volt gyenge, de Mészáros sem találta sokszor a helyét. A védelem mentésére mindenesetre felhozhatjuk azt, hogy a két fedezet inkább a támadásból vette ki a részét, mint a védekezésből, mivel a hátvédek a játéktér szélére húzódtak ki, a svéd csatárok belül tisztán törhettek a kapura. Hihetetlenül rossz játékfelfogásban küzdött védelmi hármasunk. Szörnyű volt.

Tóth György a kapus, csupán egy gólról tehet, de nem volt a régi bravúrokra képes kapuvéd. Csatársorunkban Sárosi dr. volt a legjobb, de jó labdáját nem tudták kihasználni társai. Igyekezett ez a csapatrész, de sikertelenül.

A svédek inkább a védelemre fektették a súlyt, de közben csatársoruk ritka, de váratlan rajtaütésekkel tört kapunk felé eredményesen. Különösen gyorsaságban álltak felettünk a svédek. Nekünk legjobban Carlsson és Nordahl tetszett.

A svéd csapatot a negyvenezer főnyi közönség lelkesen ünnepelte s a mérkőzés végén a magyar csapatot kifütyülte.