Matrac lett az angyalhajból

A gép, a nagyipar, az üzem kikezdi legszebb gyermekemlékeinket is. Kinek nem ragyog fel a szeme, ha gyermekkorának legszebb élményére, a tündéri fényben villanó karácsonyfára gondol? Ezüstös zuhatagban omlott rajta végig a tündöklő „angyalhaj”, ez a puha, finomszálú, éghetetlen fonadék, amelyről nagyanyó mesél azt hirdették, hogy egyenesen az égből leszállott angyalok fejecskéjét díszítette, s miközben az angyalkák a karácsonyfát felállították, azonközben akadt fenn ragyogó hajuk a zöld ágakon….

Mire felcseperedtünk, akkorra persze meg tudtuk, hogy ez az ezüstösen csillogó zuhatag nem éppen mennyei készítmény, hanem szegény üvegfúvó munkások tüdejének terméke: az „angyalhaj” igazában izzított üvegcserepek habja. Amióta pedig a második világháború ránkszakadt, azóta ebbe a karácsonyi álomvilágba is betört a szükség vasparancsa. Tudósok rájöttek, hogy „angyalhajat” nemcsak karácsonyfadísznek, hanem ennél sokkol fontosabb ipari célokra is fel lehet használni. Főként az eddig külföldről, drága valutákért behozott szigetelő anyagok helyébe kezdik most ezt az üveg vattát alkalmazni.

Szigetelésre - úgy hang-, mint hőszigetelésre - eddigelé leginkább a parafát és az azbesztet használták fel. A kutatók felismerték, hogy az üvegvattának mindkét szigetelő-anyaggal szemben vannak előnyei. A parafával szemben az az előnye, hogy éghetetlen és bárminő hosszú ideig is elállhat vízben vagy nedvességben, mégsem rohad meg. Az azbeszttel szemben pedig sokkalta kisebb súlya jelenti az előnyét. Amellett az üveggyapotot sokkal finomabb minőségben is ki lehet gyártani; hiszen egy-egy ilyen üvegszál csupán 4-5 századrész milliméter vastagságú, úgyhogy 20 grammnyi ilyen anyagból 25 km hosszú üvegfonalat lehetne húzni, ha sikerülne ilyen hosszúságú üvegszálat csinálni.

Az ipari „angyalhaj”-nak, vagyis az üveggyapotnak, felhasználhatósága napról napra növekszik. Ugy a hő- és hangszigetelésnél, mint a villamos-iparban is mind sűrűbben használják fel. Legújabban pedig például a nagy óceánjáró-hajók kazánjait szigetelik el egymástól ilyen üveggyapottal. Az építőipar is mind gyakrabban használja fel az új pótanyagot, főként faépületek falainak szigeteléséhez. A vasúti kocsik falait is mind sűrűbben tömik ki üveggyapot-matracokkal a hideg és a zaj ellen. Ma már érdekes és művészies szöveteket, matrac-borításokat, függönyöket, falikárpitokat és padló-bevonó szőnyegeket is gyártanak „angyalhajból.”

Az üveggyapot legfeltűnőbb alkalmazása azonban a kertészetekben adódott: ma már sok helyen nem mesterséges üvegházakat építenek, hanem künn a szabadban magukat a növényeket pólyázzák be üveggyapottal: a levegő és az eső így könnyebben éri a palántákat, amelyeket az üveggyapot mégis megvéd a szél és a vihar ellen.