Házfigyelők figyelem!

Telefonos betörők garázdálkodnak

A főkapitányság bűnügyi osztályán mind gyakrabban jelennek meg házfelügyelők azzal, hogy telefonon berendelték őket a házban lakók névjegyzékével együtt. A rendőrségen semmit nem tudtak ezekről a berendelésekről, amelyeknek mindig az volt a vége, hogy a házfelügyelő lakását távolléte alatt kifosztották.

Szombaton a Budafoki- út 33. sz. ház III. emeletén lakó orvos telefonja szólalt meg és egy erélyes hang a rendőrség nevében a házfelügyelőt kérte a készülékhez.

Mint máskor is, leggyakrabban, most is kiderült, hogy a házfelügyelőnek csak a felesége tartózkodik otthon, a férj munkában van s az ismeretlen telefonáló felszólította az asszonyt, vegye magához a lakók névjegyzékét és azonnal jelentkezzék a főkapitányság II. emeletén, a 268-as szobában.

A házmesterné meg is jelent a detektívszobában, ahol már ismerték ezt az uj trükköt és figyelmeztették, siessen haza, nehogy valami baj legyen a lakásban. A házfelügyelőnő taxival sietett a lakásáram, de mire hazaért, a lakást feltörték, minden ruhaneműjét és 1500 pengő megtakarított pénzét elvitték.

A rendőrség a telefonos tolvajok további garázdálkodásának megakadályozására figyelmezteti a házfelügyelőket, hogy csak idézésre jelenjenek meg a rendőrségen, vagy ha telefonon rendelnék be őket, visszahívással győződjenek meg az idézés hivatalos voltáról s lehetőleg ne hagyják őrizetlenül lakásukat. A ravasz tolvajok kézrekeritésére egyébként erélyes nyomozás indult.