Hogyan gyógyítják a rákbetegségeket

Klasszikus gyógymódok

A hivatalos orvostudomány ezidőszerint csak két kezelési eljárást ismer el: a műtétet (a rákdaganat operatív eltávolítása) és a sugárkezelést (röntgen- és rádiumbesugárzás). Ha a beteg a daganatképződés legkezdetibb szakában kerül szakavatott orvoshoz s így a daganatot sikerül olyankor kiirtani, amikor annak még egyetlen sejtje sem juthatott tovább a műtéti területnél, akkor a beteg teljesen meggyógyulhat.

A legtöbbször azonban egyes ráksejtek már elszabadultak kötelékükből és talán tanyát is ütöttek máshol a szervezetben s így a műtéttel csak a beteg életét hosszabbítjuk meg. Fontos kiegészítője az operációnak a sugaras kezelés, amelynek célja egyrészt a műtéti területen megmaradt ráksejtek elölése, másrészt a beteg vidék egész területének megfékezése, azaz a rákképződés megelőzése.

A ráksejtek úgy burjánzanak a nemes szervek között, mint a gaz, felverik az életfontosságú szerveket, csakhamar elfojtják azok életműködéseit és a műtéti gyomlálás feladatával már elkéssünk. Ilyenkor áldásos a sugárkezelés, mert az sokkal erősebben hat a daganatsejtekre, mint a nemesebb részekre (efektív hatás) s így elpusztítja azokat anélkül, hogy nagyobb ártalmára lenne a szerveknek. A sugaras kezelés sok érdekes részletének megvilágítása külön méltatást igényel.

Romantikus kezelés


A késen és sugarakon kívül vannak gyógyeljárások, amelyeket nem lehet kuruzslásnak minősíteni (bár nagyrészt kuruzslóktól erednek) - amelyek szakorvos kezében értékes támogatóeszközök lehetnek, - de amelyeket tudományos magyarázat híján, ma még csak fenntartással kell fogadnunk.

Érthető, ha a rákot minden elképzelhető módon próbálták már kezelni. Hiszen sokszor sikerül helyes gyógyeljárást találni puszta tapasztalat alapján is, még akkor is, ha a tudományos magyarázat csak századok múlva igazolja azt. Freund olajkosztot ajánl, mert az állati zsírokat kedvezőtlen hatásúaknak tartja rákos hajlamú embereknél. Igy tehát a tejet, vajat, szalonnát tiltja s csupán sovánv marha- és borjúhúst engedélyez olajjal elkészítve. Különösen előnyös az oliva-olaj.

Vannak, akik hússzegény kosztra, kevés konyhasóra, gyümölcskúrákra helyezik a fősúlyt. Hírnévre vergődött a Salzborn-féle kúra is, amely diéta és gyógyszer kombinálása révén igyekszik eredményt elérni. A pontos étrenden kívül kétféle port kell a betegnek szednie (az egyik olajos guajakol, a másik többszörös keverék). Vannak, akik lépkivonatokkal gyógyítanak, abból a meggondolásból kiindulva, hogy rák a lépben nem fordul elő. Blumenthal vékonybélkivonatokat alkalmazott.

Maisiu szerint rákgátló hatású még az agyvelő és a csecsemőmirigy is. Nagy port vert fel a Fichera-kezelés, amely szintén szerkivonattal él. Theilhaber friss lépszövet átültetésével kísérletezett. Növények közül a vérehulló fecskefüvet (Chalodonium majus), a foltos bürköt (Conium maculátum), a chinakérget és a condurangot alkalmazták.

1929-ben figyelték meg, hogy egy bélpoklos (lepra) beteg karjának ideggyulladását trópusi pók mérge megszüntette s így a kar mozgékonysága megmaradt. Ebből a tapasztalásból kiindulva kezdték az állati mérgek gyógyhatását tanulmányozni s tudjuk, hogy újabban a reumát méhméreggel is gyógyítják. Leghatásosabbnak bizonyult a kobraméreg, amelyről Calmette bizonyította be, hogy daganatoldó (onkolitikus) hatású, így vonult be a kobraméreg a rákgyógyításba.

Ez a kezelési mód azonban koránt sem új, Mithridates theriakjához (theriak - vadállatok harapása elleni szer) szárított viperahúst tett. Razes a híres arab orvos (Kr. u. a IX. században élt) egy kalifa fiáról számol be, akinek gyógyíthatatlan hasi daganata volt. Történt, hogy a beteg előkészített ételére mérges kígyó vetette rá magát, megette a tálak tartalmát s mérgét hátrahagyta. A kétségbeesett kalifa fia így méreghez jutván, öngyilkosságot akart elkövetni. De éppen az ellenkező célt ért el: a daganat eltűnt, a kígyóméreg meggyógyította.

Ujabban viperák mérgével is kísérleteztek. Annyi kétségtelen, hogy a kígyóméreg fájdalomcsillapító hatásúnak bizonyult. Érdekes megemlítenünk a rák gyíkkezelését is (Eidechsenkur). Ez élő gyíkok elfogyasztásából áll. Wolff kutatásai szerint a gyík vére igen hatásos daganatoldó anyagokat tartalmaz. Lehet, hogy ez a kissé drasztikus kezelés még nagyobb jelentőségű lesz, illetve időszerűbb alakban feltámad. A teljesség kedvéért megemlítjük még az ásvány vízkezelést, az élesztőterápiát - s legvégül a legszerényebb virágot, az ibolyát is, amely régi népies szer a rák ellen.

Weninger Antal dr.