"Ha éhesek vagyunk- feküdjünk a földre hullapózban!"

"A yoga a mindennapi életben"

Joga itt, joga ott, joga mindenütt. Könyvek jelennek meg, vitaestek zajlanak le, az emberek izgatottan, kipirultan tárgyalják, igaz-e, helyes- e az uj tan. Jogázzunk vagy ne jogázzunk! Selva Raja Yesudian vasárnap a Zeneakadémián tartott előadást "Joga a mindennapi életben" címmel.

Selva Raja Yesudian jómegjelenésű kreolképű fiatalember, tetőtől talpig európai ruhában, megáll a pódiumon és kifogástalan magyar nyelven megkezdi előadását. Először arról beszél, hogy a test és a lélek szoros kapcsolata alkalmas- a betegségek gyógyítására és azt állítja, hogy a mély lélegzés és az önuralom még a fertőző betegség ellen is megvéd. Lehet, hogy a joga megvéd a fertőzés ellen, de a szublimát sem kutya.

A fiatal indus arról is beszél, hogy az emberi önuralom olyan dolgokra képes, ami nyugati szemmel csodának hat. A jogik- a joga tudomány mesterei- bámulatos akaraterejükkel képesek a saját szívverésüket megállítani, anélkül, hogy meghalnának. Egy ilyen hindu mester az egyik angol egyetemen olyan mennyiségű gyorsan ölő mérget vett be, amely egy egész hadsereg elpusztítására elég lett volna. Ráparancsolt emésztőszerveire, hogy szüntessék be a tevékenységüket és a méreg a beleken keresztül eltávozott, anélkül, hogy a legkisebb bajt is okozta volna.

Most kerül tulajdonképpen sor a jogára a mindennapi életben. Reggel van, a gyarló ember felébred az ágyban. Ebben a pillanatban itt az ideje a napi jogázás megkezdésének. Az előadó tanácsa szerint az ébredés pillanatában azonnal dobjuk ki a fejünk alól a vánkost és vegyük fel a hullapózt. Eközben persze vegyünk szabályos joga légzést, gondosan ügyelve arra, hogy egy fikarcnyi levegő se maradjon kilégzésnél a tüdőben. És mivel a test és lélek kapcsolata, oly szoros, többször mondjuk egymásután magunkban a bűvös szót: nyugalom. Én nyugodt vagyok.

Persze jogázni nemcsak férfiaknak, de a hölgyeknek is lehet, akiknek az előadói különösen az ugynevezett "hallgatási gyakorlatát" ajánljuk figyelmükbe.

Ha étkezés előtt fáradtságot érzünk, bármilyen éhesek is vagyunk, előbb türelmesen feküdjünk le a földre, hajtsuk hátra a fejünket és "hullapózban" pihenjünk. Utána jobban fog ízleni az étel.

Mindezek után pedig senkinek sem akarjuk elvenni a kedvét a jogázástól. Jogázzon mindenki annyit és ugy, amennyi jólesik és hogy vannak esetleg, akik nem hisznek a joga bámulatos erejében- ez kinek - kinek a saját joga.
(k.i.)