Magyar artista lett a Sarasani- cirkusz tulajdonosa

Némedy Gábor és Trude Sarasani regényes házassága

Az artisták világában nagy szenzációt keltett annak a híre, hogy Némedy Gábor, a kitűnő magyar légtornász, Hamburgban feleségül vette Trude Sarasanit, a világhírű Sarasani- cirkusz tulajdonosnőjét. A szép, fiatal Trude Sarasani és férje nászutjuk során Magyarországra is ellátogattak, egy hetet töltöttek Némedy Gábor édesapjának pestkörnyéki villájában.

Némedy Gábor, aki "a TuruÍ" nevű bravuros légtornász csoportjával szerzett világszerte hírnevet, ezzel a házasságával a világ második legnagyobb cirkuszának lett a tulajdonosa és vezetője.

Artista karrierje a lovagutcai elemi iskolából indult el, ahol a kis Némedy Gabi édesapja altiszt volt. A kisfiu, mint az iskola legjobb tornásza, minden szabadidejét a tornateremben töltötte. Amikor felserdült, elhatározta, hogy az artista pályára lép. Három társával a Váci- ut egyik elhagyott gyárépületében naphosszat gyakoroltak, készültek az artistaéletre. Később a Schmidt- cirkuszban szerződést kaptak, a "Négy ördög" néven léptek fel. Ők csináltak először háromszoros szaltót.

A nagysikerű légtornász- számmal egész Európát beutazták. Amikor a csoport feloszlott, Némedy Gábor bohócnak ment, de megbukott. A levegő emberének nem "feküdt" a fűrészporos aréna. Ebben az időben történt, hogy a világhírű angol Wortley légtornászcsoport egyik férfitagja mutatvány közben lezuhant és szörnyethalt. Némedy jelentkezett a csoport vezetőjénél, bemutatta mit tud, mire leszerződtették. Ettől kezdve, mint a Wortley - csoport légtornásza utazta be a Sarasani- cirkusszal Dél - Amerikát.

Amikor Dél Amerikából visszatértek Európába, Némedy Gábor kivált a Wortley- csoportból. Németországban megismerkedett két légtornásznővel, akik közül egyik később a felesége lett. Némedy, aki mindig büszke volt magyarságára, most már elhatározta, hogy saját maga szervez egy légtornász- csoportot, amelynek magyar lesz a neve. Így alakult meg a "Turul", amelynek rajta kívül felesége és annak huga voltak a tagjai.

Két évvel ezelőtt, amikor a Sarasani - cirkusz Budapesten járt, a magyar közönség is megismerkedett a Turul izgalmas produkcióival. A Sarasani – cirkusz tulajdonosa, a szép Trude Sarasani, ekkor már özvegy volt, férjét, Hans Stoch Sarasanit, közvetlenül a magyarországi turné előtt vesztette el.

Amikor a cirkusz Budapestet elhagyta, Némedy Gábor már a művészeti vezetője volt a Sarasani – cirkusznak. A szép Sarasaniné és az elegáns megjelenésű légtornász között szerelem fejlődött ki, Némedy elvált feleségétől és most feleségül vette Trude Sarasanit.

A házasság, amely a legnagyobb csendben történt, magyar artistakörökben nagy örömet keltett, hisz ezzel a Sarasani - cirkusz élére minden ízében magyar ember került.
B.O.