Katonák és fegyvereik, „dzsangalharcok”

Távolkeleten, az őserdők, a „dzsangalok” világában harcolnak most a japániak, akiknek hősi küzdelméről nap-nap után otvashatunk az újágokban. Nemcsak az ellenséges fegyverek és harceszközök, hanem a természet is nagy és nehéz akadályokat állít itt a katonák elé.

Állandóan páradús levegő, félhomály, sűrű aljfásodás, tengernyi kúszónövény, ág, karvastagságnyi inda gátolja az előremozgást. Mérges csípésű rovarok, kígyók, vadállatok leselkednek arra, aki a dzsangalba lép! A legtöbb betegség csirahordozója a tengernyi szúnyog, ezek különösen az ingoványos, lápos részeken tartózkodnak előszeretettel.

Támadásuk ellen védőhálóval védekeznek, mert csípésük veszedelmes járványokat terjeszt. Az előremozgást megkönnyítendő, minden harcos felszerelését különleges eszközökkel egészítik ki. Kézifejsze, hatalmas vágófelületű ollók, kötelek csakúgy kellenek, mint a rögtön kéznél lévő, csípés elleni olajok és egéb egészségügyi felszerelés.

A dzsangalokban motorizált vagy lovaskötelékek nem közlekedhetnek, ide válogatott gyalogság kell. Ezeknek harceljárása rendszerint halált megvető közelharc, mert a dzsangalok őserdeiben lassú, tervszerű hadműveletekre nem lehet gondolni. Az győz, aki hamarább találja meg a szívét és elsőnek kezdi a rohamot.

Hadikutyák

A kutya nemcsak a közmondás szerinti leghűségesebb háziállata az embernek, hanem a hadseregben is alkalmazást talál. Állandósultabb viszonyok között megbízható hírvivők, csak a nagy tüzérségi tűztől félnek. Vezetőjükhöz igen ragaszkodnak és kilométerekről is visszatalálnak hozzájuk.

Egy hírvivő kutya „kiképzése” hosszú, fáradságos munka eredménye. Messze, északon lőszer, életem, de különösen egészségügyi anyagok szállítására használják az értelmes állatokat és nem egy esetben bizonyultak utolsó segítségnek...

A jelentések beszámoltak már különleges kutya felhasználási módszerekrőt. Robbanóanyaggal töltött szelencéket kötöttek a „találékonyak” a külön az erre a célra idomított kutyák hátára és oldalára, azzal a céllal, hogy beugorva az állásokba és felugorva a harckocsik tetejére: pusztulást okozzanak. A módszer nem vált be, a szerencsétlen állatok még céljaik elérése előtt megsemmisültek.