Megindult a belpolitikai élet

Budapest, január 2.
A belpolitikában az uj esztendőben változatlan élénkség tapasztalható. A kormányzati munka egy percig sem szünetelt, sőt a törvényhozást is foglalkoztatja a kormány.

A kormány tagjai a Szilveszter-estet együtt töltötték Kállay Miklós miniszterelnöknél. A miniszterelnök és felesége vacsorán látták vendégül a kormány valamennyi tagját. Ujév napján Lukács Béla miniszter, a Magyar Élet Pártjának országos elnöke, Bárczay Ferenc titkos tanácsos, a MÉP pártvezér-helyettese és Kölcsey István országos ügyvezető alelnökök keresték fel a miniszterelnököt és a kormánypárt nevében szerencsekivánataikat fejezték ki Kállaynak.

Az érdemleges kormányzati és politikai tevékenység hétfőn kezdődik meg. A kormány gazdasági miniszterei és államtitkárai a pénzügyminisztériumban értekezletet tartanak. E héten zajlik a Sándor palotában 1944 első minisztertanácsa. Kedden ülés tart a felsőház és a képviselőház egyeztető bizottsága. Az egyeztető bizottság jelentését szerdán ugy a felsőház, mint a képviselőház elé terjesztik.

Értesülésünk szerint a közel jövőben ülést tart az országgyülés két házának külügyi bizottsága. Ugy a felsőház, mint a képviselőház külügyi bizottsága előtt Ghyczy Jenő külügyminiszter beszámol az általános helyzetről. Természetszerűen a külügyminiszter beszédét általános érdeklődés előzi meg.

Ezen a héten értekezletet tart a független kisgazdapárt is Tildy Zoltán elnöklete alatt. Az értekezleten Tildy Zoltán nagyobb beszédben számol be az elmult év eseményeiről és felvázolja az ujesztendő politikai programját és munkarendjét. Az értekezleten Varga Béla, a polgári tagozat elnöke és Nagy Ferenc, a gazdatagozat elnök is felszólalnak.

A napokban vezetőségi értekezletet tart Szociáldemokrata Párt is. Az értekezleten, amelyen Peyer Károly elnököl, megállapitják az 1944. évi munkarendet.